Конституционен блок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за коалицията от 1922-1923. За коалицията, образувана през 1936, вижте Петорка.

Част от водачите на Конституционния блок в Шуменския затвор през февруари 1923 година

Конституционният блок е коалиция на Демократическата, Обединената народно-прогресивна и Радикалдемократическата партия. Той е образуван на 6 юли 1922 по инициатива на Андрей Ляпчев и Атанас Буров, за да обедини усилията на основните партии от демократичната опозиция срещу управлението на Българския земеделски народен съюз.

Конституционният блок организира голям събор в Търново на 17 септември 1922, в който трябва да участват повечето негови лидери. Под предлог, че провежда конгрес на производители на захарно цвекло, правителството събира в града на същия ден тълпи от земеделци, които се саморазправят физически с водачите на опозицията. Много от последните са арестувани, а други напускат страната.[1]

През ноември е проведен референдум, след който опозиционните лидери са дадени под съд за дейността им в минали правителства. През април 1923 правителството на Александър Стамболийски провежда избори, съпроводени с масови фалшификации, в които печели около 4/5 от местата в парламента.

След Деветоюнския преврат през 1923 водачите на Конституционния блок са освободени от затвора. На 19 юли е взето решение Конституционният блок да бъде разпуснат и да се пристъпи към сливане на партиите в едно цяло. Основните инициатори на коалицията Атанас Буров и Андрей Ляпчев са активни в създаването на новата партия Демократически сговор.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Недев, Недю. Три държавни преврата или Кимон Георгиев и неговото време. София, „Сиела“, 2007. ISBN 978-954-28-0163-4. с. 118 – 123.
     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България