Конституция на Обединеното кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Конституцията на Обединеното кралство е условно понятие, защото не е единен нормативен акт, а набор от закони, прецеденти и конституционна уредба (съглашения) на Обединеното кралство, които регламентират формирането и правомощията на държавата, принципите на правоотношенията между държавните органи, както и между тях и гражданите.[1]

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Великобритания е изключение от правилото по отношение на разбирането за конституция по смисъла на континенталното право. Това се дължи на исторически сложилата се англосаксонска правна система на общото право, в която основен източник на правото е съдебния прецедент.

Британската конституция включва в себе си 3 компонента:

  1. статутно право (Statute Law),
  2. общо право (Common Law) и т.нар.
  3. конституционни съглашения (Constitutional conventions),

на които съответстват

  1. статутите;
  2. съдебните прецеденти и т.нар.
  3. конституционен обичай.

Във Великобритания във връзка с особеностите на правната ѝ система не се прави разграничение между „конституционни“ и „текущи“ закони – всички те се приемат по единна обща процедура за приемане, изменение и допълнение на законите, които определят т.нар. „гъвкав“ характер или природа на основния закон, дотолкова доколкото този британски конституционен статус може да се означи като конституция в континенталния смисъл на това понятие.

Конституцията на Обединеното кралство важи (за разлика от другите актове) равнопоставено за всички земи на Британската корона: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Т.нар. Конституция на Обединеното кралство регламентира формата на държавно устройство и управление; държавната и правна система; тяхното формиране и правомощията на Висшите държавни органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт; правния статут на лицата.

Конституционния статус на Обединеното кралство включва:

  1. Статутите;
  2. Съдебния прецедент;
  3. Конституционния обичай;
  4. Правната доктрина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Prof. Dr. Helmut Weber: "Who Guards the Constitution?" Архив на оригинала от 2011-07-25 в Wayback Machine., versione inglese di un articolo presentato il 22 Ottobre 1999 al Centre for British Studies, Humboldt University Berlin, Colloquium of the Graduiertenkolleg „Das neue Europa“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]