Направо към съдържанието

Конституция на Русия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конституция на Русия
— действаща —
Президентско копие от Конституцията
Президентско копие от Конституцията
Юрисдикция Русия
Приета отОбщонародно гласуване
Приета на12 декември 1993 г.
В сила от25 декември 1993 г.
Изменения
1 юли 2020 г.
Конституция на Русия в Общомедия

Конституцията на Русия, като основен закон на Руската федерация, е приета на 12 декември 1993 година.

Тя е основен закон, който е с висша юридическа сила и непосредствено действие и върховенство на цялата територия на Русия в политически и юридически акт, с който нацията е установила основните принципи на обществото и държавата, свободите и задълженията на човека и гражданите.

Примерът с първите конституции (вж общата статия за конституция) бил заразителен и за Русия. След Октомврийската революция, на 10 юли 1918 г. била приета първата руска (на РСФСР – Руска съветска федеративна социалистическа република) конституция, последвана от първата съветска (Ленинска) конституция от 31 януари 1924 г. Социалистическото право заменило руското самодържавие.

Ленинската конституция била заменена от Сталинската конституция от 5 януари 1936 г., писана от болшевишкия революционер Николай Бухарин. „Любимецът на партията“ Бухарин бил разстрелян през 1937 г. заедно с остатъците от старата ленинска гвардия, разорила Русия. Във връзка със създаването на „първата демократична съветска конституция“[1], Сталин в характерния си афористичен стил заявил, че след влизането в сила на новата конституция в СССР „жить стало лучше, товарищи, жить стало веселее“ („животът стана по-добър и по-весел“) по аналогия с крилата фраза на френския конституционалист и юрист Пиер Вергниауд, че „революцията изяжда децата си“. В случая Сталин според злите езици „дал възможност“ на съветския Вергниауд даже да подпише смъртната си присъда.

При революционните промени, конституционните следват победителите и в РСФСР също била приета нова конституция през 1937 г. На 7 октомври 1977 г. в СССР била приета Брежневската конституция, последвана от нова конституция и в РСФСР.

Конституцията на Русия е съставена от 137 члена, разделени в 9 раздела:

  1. Основи на конституционния ред
  2. Човешки права и свободи на гражданите
  3. Федерална структура
  4. Президентът на Русия
  5. Федералното събрание
  6. Правителство
  7. Съдебна власт
  8. Местно държавно управление
  9. Конституционни изменения и преразглеждане на Конституцията на Русия
  1. www.constitution.mvk.ru, архив на оригинала от 13 септември 2010, https://web.archive.org/web/20100913102053/http://www.constitution.mvk.ru/content/view/187/138/lang,ru, посетен на 17 ноември 2010