Контражур

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Контражур[1] (на френски: contre-jour – „срещу светлината“), задно осветление[2] – вид осветление във фотографията и изобразителното изкуство, при което източникът на светлина е разположен зад обекта.[1]

При контражур се получава силен контраст между силуета на обекта и светлия фон. При този похват обикновено се губят детайлите в изображението, но се акцентира върху контурите на обекта. За улавяне на повече детайли от обекта, може да се използва допълнително осветление или светкавица. При прозиращи обекти задното осветление може да разкрие детайли от вътрешната структура на обекта – например при снимане на листа, прозрачни минерали и т.н. Когато източникът на светлина е закрит от обекта, около него се получава ореол от светлина.

Друг ефект от контражура могат да бъдат отраженията от вътрешността на обектива, които се появяват най-често като кръгли или шестоъгълни отблясъци върху изображението. Понякога са търсен художествен ефект, но обикновено стремежът е да се избягват. Обективите с антирефлексно покритие могат да намалят този ефект, а когато източникът на светлина пада косо, но извън зрителното поле на обектива – може да се използва сенник за премахване на отблясъците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ташев, Александър, Коларов, Димитър. Българска енциклопедия. София, Труд, 1999. ISBN 9548104024. с. 528.
  2. Бъриан, Питър, Капуто, Робърт. Тайните на фотографията. Как се правят хубавите снимки. София, Егмонт България, 2003. ISBN 9544467076.