Контраразузнаване

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Контраразузнаването е дейност, осъществявана обикновено от държавите за защита на държавността и нацията от външни интервенции срещу суверенитета им.[1]

Защитата и противодействието са насочени срещу множество и различни потенциални и реални заплахи за сигурността на държавата и гражданите. За целта контраразузнавателните служби извършват разузнавателна дейност на територията на страната и извън нея. Контраразузнаването е отделна дейност от разузнаването.

Контраразузнавателната дейност включва идентифициране, диверсификация и оценка на потенциални заплахи и е комплексна и сложна дейност и задача. В отделните страни по различен начин е организирана контраразузнавателната дейност и службите които я осъществяват, като обикновено в повечето от случаите дейността и службите са отделени от полицейските. Контраразузнаването противодейства на шпионажа в полза на други държави, подсигурявайки държавната и национална сигурност, включително срещу външния и вътрешен тероризъм.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Иванов, Милен Мирчев, Контраразузнаването – тайни инструменти за влияние. Плевен, НИМА, 2019, стр. 265, ISBN 978-619-162-670-0.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]