Контролно-пропускателен пункт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
КПП на Зона 51 в щ. Невада, САЩ
КПП със стационарна система за радиационен контрол. Зона на отчуждение, Чернобилска АЕЦ, Украйна

Контролно-пропускателният пункт, съкратено КПП, е термин от военното дело и сигурността, често свързан с охрана на граждански обекти и транспорт.

След атентатите в САЩ и Европа в началото на XXI век се повишава значението на контролно-пропускателните пунктове като мярка за сигурност.

Има 2 значения[1]: подразбира се предимно като място за проверка и пропускане до обект или район и рядко като формирование на въоръжени сили на такова място.

Място за контрол[редактиране | редактиране на кода]

Представлява специално оборудвано място, където се осъществява контрол и след това пропускане/непропускане за преминаване на хора (и личен багаж), превозни средства (и товари).

Когато КПП е на държавна граница, той се нарича граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП). Използва се също за контрол на достъпа до охраняеми райони (военни и изпитателни полигони, гранични и опасни зони) и обекти – държавни (управленски, военни/полицейски), обществени, стопански и частни.

В зависимост от условията КПП може да е:

  • временен, оборудван в най-простия вариант само с бариера или подобна преграда на пътя, или
  • постоянен, поместен в сграда с помещения за персонала и с технически средства за контрол и запис.

Формирование за контрол[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено това е отделна част или подразделение на граничните войски, както и мястото, където се ипълняват задачи по охрана на държавната граница.[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Военный энциклопедический словарь (ВЭС), М., ВИ, 1984 г., страница 353
  2. Словник термінів Архив на оригинала от 2017-09-14 в Wayback Machine. // Державна прикордонна служба України // 22 серпня 2017 }}