Конуш (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Конуш (Област Хасково).

Конуш
Общи данни
Население 693 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 28,071 km²
Надм. височина 190 m
Пощ. код 4268
Тел. код 03341
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 38385
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Асеновград
Емил Караиванов
(БСП, АБВ, ПК Екогласност)
Кметство
   - кмет
Конуш
Кирил Балджиев
(СДС)

Конуш е село в Южна България. То се намира в община Асеновград, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Конуш отстои на 35 км. югоизточно от Пловдив и на 14 североизточно от от Асеновград и е разположено в красива котловина на Западна Тракия. Селото е полско. Край него са открити няколко тракийски могили. Археологическите разкопки потвърждават, че в Конуш е кипял активен живот. Намерени са останки от неолита - глинени съдини, каменнни брадвички, мраморни съдове. На югозапад по пътя Конуш - Избеглии се намира Голямата могила - Кулето, останка от древнотракийско селище. То се състояло от къщурки и плетища, измазани с кал. Очертанията на могилата са запазени до днес.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото на селото се губи в дебрите на Средновековието. Според немски и австрийски пътеписи (XV-XVI) селото се е наричало първоначално Комисиус.[1] Според един пътепис от 1553 година селище Комисиус се е именувало още Констаница, което ще рече станция за коне. До втората половина на XIX век Конуш е средище на нахия (околоя) до 1877-1878 г.То се е състояло от самостоятелните махали Български Конуш и Турски Конуш (споменавани още като Конушенска Босна о Конушенски Лала Бунар). След време са записани под общото име Конуш.Като трябва определено да кажем, че името Конуш всъщност е наложено от турските заселници.


Конуш отстои на 35 км. югоизточно от Пловдив и на 14 североизточно от от Асеновград и е разположено в красива котловина на Западна Тракия. Селото е полско. Край него са открити няколко тракийски могили. Археологическите разкопки потвърждават, че в Конуш е кипял активен живот. Намерени са останки от неолита - глинени съдини, каменнни брадвички, мраморни съдове.

На югозапад по пътя Конуш - Избегли се намира Голямата могила - Кулето, останка от древнотракийско селище. То се състояло от къщурки и плетища, измазани с кал. Очертанията на могилата са запазени до днес.

Конушкият храм „Свети Атанасий“ е построен две години преди Араповския манастир. Покрили го с тикли, докарани от Родопите. След освобождението тиклите били заменени с керемиди. Камбаната тежала 400 кг и била отлята в Пловдив. За освещаването на храма „ Св. Атанасий“ през 1857 г., Бачковският манастир проводил делегация.

Състоял се е водосвет. Новата църковна утвар, забележителните олтарни икони, закупени от Истамбул, изпълвали с възхита и трепет миряните. Най-старите икони от църквата са от 1857 г. Те се съхраняват от освещаването до днес.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Непосредствено до селото е разположен язовир Конуш с площ 37,68 ha. На юг и запад е заобиколен от земеделски земи. През различните периоди на годината в язовир Конуш са установени 114 вида птици, от които 21 вида са включени в Червената книга на България (1985). От срещащите се видове 42 са от европейско природозащитно значение. Като световно застрашени са включени 3 вида, а като застрашени в Европа - 9 вида. Язовирът е място с международно значение заради малкия корморан, който се среща тук по време на миграция и през зимата . Отделни двойки малки корморани се задържат тук до късно през пролетта, поради което е твърде вероятно те да останат да гнездят, ако не бъдат безпокоени и преследвани. Други два световно застрашени вида също се срещат в язовира – белооката потапница / по време на миграция/ и къдроглавия пеликан / през зимата/. Тук се намира една от най-големите в страната колонии на нощна чапла и малка бяла чапла. Язовир Конуш е едно от важните места в страната от значение за Европейския съюз за опазването на тези два вида. Тук се концентрира и една от най-значимите зимуващи популации на късокрилия кюкавец, а също и представителни популации на голямата бяла чапла и патицата клопач /през зимата /.

Язовирът е включен в „Натура 2000” На 1.5км. източно от с.Конуш има живописна гора Тез дере, микроязовир, а на 1км. южно от селото - друга гора- Шумарата.

Народнo читалище "Развитие"
На 05.09.1885 г.от това място тръгва четата "Родолюбци" от цяла Конушенска околия, за да вземе участие в обявяването на Съединението на България на 06.09.1885 г.
Кметство с.Конуш

Конушенски народен оркестър под ръководството на големият музикант Никола Илиев.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година се провежда традиционният за селото събор с участието на жива музика и много хора от околията.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Село Конуш е родно място на писателя Георги Стоянов. [2]

И на ръководителя на Конушенски народен оркестър - Никола Илиев

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]