Концепцията на Маркс за човека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Концепцията на Маркс за човека
Marx's Concept of Man
АвторЕрих Фром
Първо издание1961 г.

Концепцията на Маркс за човека (на английски: Marx's Concept of Man) е книга от 1961 г. на немския психоаналитик Ерих Фром. Книгата не е издавана на български език.

В книгата Ерих Фром описва Карл Маркс като хуманистичен и екзистенциален мислител[1]. В нея също така са представени части от определени книги на Маркс[2], включително Икономически и философски ръкописи от 1844 г. под превода на професора от Лондонското училище по икономика Том Ботомър[3]. По идея на Фром, Ботомър превежда за първи на английски език тази книга на Маркс[4]. През 1962 г. Фром издава още една книга свързана с Маркс „Отвъд веригите на илюзиите“. Там той прави сравнение между него и Зигмунд Фройд.

В началото на книгата Фром казва:

Иронията на историята се състои в това, че въпреки достъпността до източниците, в съвременния свят няма предел за изкривяванията и неверните тълкувания на различни теории. За ярък пример от такъв род служи това, което се случи през последните десетилетия с учението на Карл Маркс. В пресата, литературата и в речите на политическите личности, а също в книгите и статиите на известните философи и социолози постоянно се споменава Маркс и марксизъм. С няколко изключение изглежда, че политиците и журналистите не са прочели и ред, написан от Маркс и че социолозите се задоволяват с минимално знание за Маркс. Очевидно се чувстват безопасно в действието си като експерти в това поле, доколкото никой със сила и статус в империята на социалните изследвания не оспорва техните невежи изказвания

[5]

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  • Маркс и фалшификацията на неговото мислене
  • Историческият материализъм на Маркс
  • Проблема за съзнанието, социална структура и насилие
  • Природата на човека
  • Отчуждение
  • Социализъм
  • Съдба на идеите на Маркс
  • Маркс като човек

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. McLellan, David. Karl Marx: A Biography. London, Papermac, 1995. ISBN 0-333-63947-2. с. 441.
  2. Fromm, Erich. Marx's Concept of Man. New York, Frederick Ungar Publishing Co., 1975. ISBN 0-8044-6161-9. с. ix.
  3. McLellan, David. The Thought of Karl Marx: An Introduction. London, Papermac, 1995. ISBN 0-333-63948-0. с. 267.
  4. Funk, Rainer. Erich Fromm: His Life and Ideas. New York, The Continuum International Publishing Group, 2000. ISBN 0-8264-1224-6. с. 147.
  5. Marx's Concept of Man at marxists.org, посетен на 1.04.2013