Кон-Тики (музей)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кон-Тики.

Сградата на музея
Основният експонат – салът „Кон-Тики“
План на музея

Музеят „Кон-Тики“ (на норвежки: Kon-Tiki Museet) е музей в Осло, Норвегия, посветен на живота и делото на норвежкия биолог, антрополог и мореплавател Тур Хейердал. Музеят е открит на 15 май 1950 година и е разположен на полуостров Бигдьо в непосредствена близост до музея „Фрам“. Най-важният експонат на музея е салът „Кон-Тики“, с който през 1947 година Хейердал пресича Тихия океан от Перу до Полинезия.

Музейна колекция[редактиране | редактиране на кода]

Постоянната музейна експозиция съдържа плавателните салове и предметите, използвани по време на всички експедиции на Тур Хейердал – „Кон-Тики“, „Фату-Хива“, „Ра“, „Ра II“, „Тигрис“, както и експедициите му до Великденския остров и островите Галапагос. Сбирката включва и образци на Моаи.

Сред музейните експонати са 16 mm камерата, с която са снимани кадри за документалния филм „Кон-Тики“ от 1950 година, и статуетката „Оскар“, присъдена за филма през 1951 година на 24-тото издание на наградите.

Направена е специална възстановка на пещера с петроглифи и статуи, подобни на тези, открити в пещерите на Великденския остров. Подводна експозиция в музея представя сцена със сала „Кон-Тики“, под който са изобразени различни представители на морската фауна, включително и по-големи видове като китова акула.

Към музея функционира специално помещение за организирани временни изложби, зала за филмови прожекции, библиотека с преводи на различни световни езици на книгите на Тур Хейердал, както и магазин за сувенири.

История[редактиране | редактиране на кода]

След завръщането на сала „Кон-Тики“ в Норвегия, е взето решение през 1949 година да се учреди музей на полуостров Бигдьо. Основатели на музея са Тур Хейердал и един от членовете на експедицията „Кон-Тики“, Кнут Хаугланд, който е директор на музея в продължение на повече от 40 години. Ежегодно музеят се посещава от около 200 000 души, а от момента на откриването му са го посетили над 15 милиона посетители от цял свят.

Първоначално музеят е открит във временна сграда. През 1957 година е преместен в съвременната си сграда, която е дело на архитектите Ф. С. Плату и Ото Торгерсен. През 1978 година музеят е разширен, отново по проект от Торгерсен.

Музеят „Кон-Тики“ се намира в близост до няколко други музея: Музеят „Фрам“, Норвежият музей на история на културата, Музеят на викингските кораби, и Норвежкият музей на морското дело.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Музей Кон-Тики“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​