Кон на Пржевалски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кон на Пржевалски
Przewalski's Horse (02710137).jpg
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Нечифтокопитни (Perissodactyla)
семейство:Коне (Equidae)
триб:Equini
род:Същински коне (Equus)
вид:Див кон (E. ferus)
подвид:Кон на Пржевалски (E. f. przewalskii)
Научно наименование
Разпространение
Przewalski's Horse area.png
Синоними
  • Equus przewalskii
Кон на Пржевалски в Общомедия
[ редактиране ]

Конят на Пржевалски (Equus ferus przewalskii) или Азиатският кон, е разпространен в Централна Азия в региона Джунгария. Днес той е единственият див кон, който се среща на свобода в природата. Открит е от руския изследовател от полски произход Николай Пржевалски през 1880 г.[2]

На дължина тялото му достига около 230 cm, а на височина при холката до 130 cm. Тялото му е набито, гърдите широки, шията къса, главата голяма, ушите малки, краката му са тънки и немного високи. Има къса изправена грива. Окраската на тялото отгоре и отстрани е кафяво-жълтеникава, с надлъжна тясна, тъмна ивица на гърба, а отдолу и на муцуната е светложълта. Гривата и опашката му са черни.

Обитава открити тревисти равнини на стада до 20 индивида. Той е много предпазлив и бяга бързо. Храни се с тревиста растителност и при недостиг на храна предприема миграции. След 11 месеца бременност ражда по едно малко. Конят на Пржевалски успешно се кръстосва със зебри и домашни коне.

В зоологическата градина в Добрич има 7 коня на Пржевалски, единствените на Балканския полуостров. Един екземпляр от този вид има и в зоопарка в Ловеч.[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Equus ferus przewalskii. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Boyd, L. и др. Equus ferus ssp. przewalskii. // 2011 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN, 2011. Посетен на 8 март 2012.
  3. Добрич.com – Единственото на Балканския полуостров семейство Пржевалски има нов потомък Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.