Координационен комитет за контрол на износа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Координационен комитет за контрол на износа, повече известен като КоКом / Коком или КОКОМ (на английски: Coordinating Committee for Multilateral Export Controls, CoCom / Cocom, COCOM) е международна организация със седалище в Париж, създадена от страните от Западния блок (главно от НАТО) през 1949 година[1] за многостранен контрол на износа в СССР и другите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ.

В епохата на Студената война Комитетът съставя списъци на „стратегически“ стоки и технологии, забранени за износ в страните от Източния блок, налага ограничения по използване на стоките и технологиите, разрешени за доставка по изключение. Разработва и стратегия за „контролирано технологично изоставане“.

В периода на перестройка и по-късно подходът към износа на стоки и технологии в държавите от ОНД и Източна Европа е смекчен. Организацията прекратява дейността си на 31 март 1994 година. В замяна е сключено Вассенаарското споразумение.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

В този комитет членуват 17 държави: САЩ, Канада, Австралия, Япония, Великобритания, Белгия, Дания, Франция, Западна Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Турция. С организацията по тези въпроси сътрудничат страни като Австрия, Ейре, Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Швейцария.

Нарушения[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1980-те години се изяснява, че компаниите Toshiba Machine Company (Япония) и Kongsberg Gruppen (Норвегия), заобикаляйки забраната на Комитета, доставят в СССР високопроизводително оборудване с компютърно управление от 1982 до 1984 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Yasuhara, Y.. The myth of free trade: the origins of COCOM 1945–1950. // The Japanese Journal of American Studies 4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]