Копиловски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Копиловски манастир „Свето Благовещение“
Blagavest.jpg
Местоположение в Копиловци (Област Кюстендил)
Вид Православен манастир
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Копиловци, България
Архитект Юли Фърков
Сайт blagoveshtenie.com
Копиловски манастир „Свето Благовещение“ в Общомедия
Brotherhood.jpg
Blagoveshtenie Brothers.jpg

Копиловският манастир „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“ е нов манастир, разположен до село Копиловци, община Кюстендил. Представлява комплекс от трикорабна черква (строена през 2003-2009 г.), жилищни и стопански сгради, които са в процес на изграждане със средства, изкарани от монасите от земеделие.

Манастирът е основан през 2003 г. До 2005 г. е подчинен на Българската старостилна православна църква, а от 2009 г. е подведомствен на Църква на истинноправослвните християни в Гърция (ГОХ) до 14 октомври 2018 г.

Игумен[редактиране | редактиране на кода]

Схиархимандрит Касиан е роден в гр. Кюстендил. Получава светско образование по геофизика, а след това по приложна математика. По-късно завършва „Теология“ в Духовна академия, гр. София. В манастир е от 1979 г., а приема монашество през 1981 г. Игумен е на манастир „Св. Йоан Предтеча“, с. Жабляно, а понастоящем и на новостроящ се манастир „Благовещение на Пресвета Богородица“ край с. Копиловци, обл. Кюстендил.

Възстановява Жаблянския манастир със собствени финансови средства и създава скотовъдно и земеделско стопанство. Отказва се от монашеска заплата, за да не нарушава каноните на православната църква.

С няколко послушници и монаси схиархимандрит Касиан започва да строи манастир „Благовещение на Пресвета Богородица“ върху наследствени земи до с. Копиловци, недалеч от Кюстендил. Средствата набавят сами с обработване на земя и отглеждане на зеленчуци, плодове и поддържане на рибарник над с. Трекляно. Продукцията, която създават успяват да продават на пазара.

Схиархимандрит Касиан ратува за възстановяване на раннохристиянската православна църква, такава, каквато е била по времето на цар Борис Покръстител, обявява се против симонията, призовава уличените в съучастие с Държавна сигурност митрополити и свещеници да се покаят, защото не е възможно, според думите му, в духа на поученията на Иисус Христос, да се служи на двама господари – Бога и Мамона.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]