Копирна машина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Копирна машина на Xerox Corporation в училищна библиотека.

Копирна машина (известна и като ксерокс и фотокопирна машина) е машина, която прави копия на документи и други визуални изображения върху хартия бързо и евтино. Повечето от съвременните копирни процеси използват фотографско възпроизвеждане по метода на ксерографията. Това е сух процес, при който за пренос на тонера (сухото мастило) се използва електричен заряд. Приложими са и други технологии, като мастилено-струйната, но ксерографията е най-разпространена.

Този метод на фотокопиране е въведен от Xerox Corporation през 1959 г.,[1] и постепенно измества използваните дотогава Verifax, Photostat, индиго, мимеограф и др. Затова често в българската разговорна реч думата „ксерокс“ се използва като синоним на фотокопирна машина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Photocopier“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.