Копирна машина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Копирна машина на Xerox Corporation в училищна библиотека.

Копирна машина (известна и като копир и фотокопирна машина) е машина, която прави копия на документи и други визуални изображения върху хартия бързо и евтино. Повечето от съвременните копирни процеси използват фотографско възпроизвеждане по метода на ксерографията, сух процес с използване на топлина. (Приложими са и други технологии като мастилено-струйната, но ксерографията е стандартна за офис цели.)

Този метод на фотокопиране е въведен от Xerox Corporation през 1959,[1] и постепенно измества използваните дотогава Verifax, Photostat, индиго, мимеограф и др. Затова често в българската разговорна реч думата „ксерокс“ се използва като синоним на (фото)копирна машина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Factbook. //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Photocopier“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.