Копривщенски чети (1876)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Копривщенските въстанически чети са сформирани през април 1876 (стар стил) в село Копривщица.

Макар и да са предвождани от видни революционни деятели, изследователите приемат, че военното им командване е колективно. Задачата на тези бойни съединения, освен да се водят сражения с турския редовен аскер и башибозук около Копривщица, била и подпомагането на други въстанали населени места в Пазарджишко, Пловдивско и Софийско.

Първа въстаническа чета[редактиране | редактиране на кода]

Освен хора от селото в Първата Копривщенска чета при различните сражения и след тях се включили и въстаници от Стрелча, Клисура, Веригово, както и от Панагюрище, доведени от Панайот Волов и Георги Икономов като революционни апостоли. За неин предводител се смята Найден Попстоянов, а приблизителният ѝ състав е следният:[1]

Втора въстаническа чета[редактиране | редактиране на кода]

Четата се създала в Копривщица на 20 април 1876 г. вечерта, след като се разбрало, че Априлското въстание е пред пълен разгром. Различни източници и спомени на съвременници сочат за войвода на втората Копривщенска чета няколко души: Найден Попстоянов, Тодор Каблешков, Георги Икономов и Панайот Волов. Ръководството на четата е било смятано за колективно, от всички споменати революционери. След дълги премеждия из Средногорието и Централния Балкан, а приблизителният ѝ състав е следният:[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чолов, Петър. Българските въоръжени чети и отряди през XIX век. София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2003. ISBN 954-430922-5. с. 113 – 114.
  2. Чолов, Петър. Българските въоръжени чети и отряди през XIX век. София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2003. ISBN 954-430922-5. с. 120 – 122.