Корабен дневник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Корабния дневник на фрегатата „Grand Turk“

Корабен дневник или Вахтен дневник – един от основните документи на плавателния съд.

В корабния дневник се описани: имената на членовете на екипажа, датата на пристигане и отплаване от пристанищата, дълбочината на водата в пристанището и при излизане в открито море, скоростта, курса, силата на вятъра по време на рейса, фамилиите на вахтените от екипажа и вахтените щурмани и техните подробни доклади за всички събития, случили се по време на плаването.

При инциденти, например, сблъсък или корабокрушения, е основен документ, записите от който имат юридическа сила при судебните спорове.

В търговската практика корабния дневник се използва като доказателство за виновност или невиновност на превозвача при възникнване на спорове за повреди или гибел на товара или на негови части.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Судовой журнал“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​