Корбет и Кортни пред кинетографа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Корбет и Кортни пред кинетографа
Corbett and Courtney Before the Kinetograph
РежисьориУилям Кенеди Диксън
Уилям Хейс
ПродуцентиУилям Кенеди Диксън
В ролитеДжеймс Корбет
Питър Кортни
ОператорУилям Хейс
Филмово студиоЕдисън Манюфакчъринг Къмпъни
Жанркъсометражен
спортен
Премиера17 ноември 1894
Времетраене6 минути (6 рунда по 1 минута)
Страна САЩ
Езикням филм
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Корбет и Кортни пред кинетографа в Общомедия

„Корбет и Кортни пред кинетографа“ (на английски: Corbett and Courtney Before the Kinetograph) е американски късометражен спортен ням филм от 1894 година на режисьорите Уилям Кенеди Диксън и Уилям Хейс с участието на боксьорите Джеймс Корбет и Питър Кортни. Филмът е бил разделен на шест едноминутни части, колкото са били рундовете в двубоя, но само част от единия рунд е оцеляла до наши дни.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Корбет и Питър Кортни взимат участие в специално организиран боксов двубой, с цел да бъде заснет и излъчен с кинетограф. Мачът се е състоял от шест рунда по една минута. Корбет е бил боксов герой по онова време, докато Кортни е бил обречен да губи двубоите си.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Кинолентата е продуцирана от Едисън Манюфакчъринг Къмпъни, която започва да произвежда филми през 1890 година под режисурата на един от най-ранните пионери на кинематографията, Уилям Кенеди Диксън. Заснета е на 7 септември 1894 година в студиото Блек Мария в лабораториите на Томас Едисън в Ню Джърси, което се смята за първото киностудио на Америка. Оцелелите кадри от филма се съхраняват в „Библиотеката на конгреса на САЩ“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Corbett and Courtney Before the Kinetograph в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​