Коректура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пример за бележки от коректура с френски коригиращи знаци
Коректура със знаци от нач. на XX век

Коректурата е процесът на коригиране на повърхностни грешки в писането като граматически, правописни, пунктуационни и други езикови грешки.[1]

Коректурата е итеративен процес на сравняване на коректурите с оригиналните ръкописи или графични произведения, за да се идентифицират грешки в транскрипцията в процеса на набор.[2][3] В миналото коректорите са поставяли корекции или знаци за корекция по полетата.[4] В съвременното публикуване материалът обикновено се предоставя в електронна форма, традиционният набор вече не се използва и следователно (като цяло) този вид транскрипция вече не се среща. Еквивалентна функция продължава да съществува в специализирани научни, технически и математически публикации, където сложни обозначения или диаграми се транскрибират от ръкописи в електронен документ с помощта на специализиран софтуер. Следователно ролята, която играят чистите коректори в процеса, почти е изчезнала. Съвременните редактори на копия могат да проверяват оформлението заедно с традиционните си проверки на граматика, пунктуация и четливост.[5]

Коректорът проверява за правописни, печатни и пунктуационни грешки, както и за уеднаквяване форматирането на езика, с което подготвя финалния текст за публикуване или отпечатване. За правописа проверява за правилната употреба на:

  • точки, запетаи, двоеточия и т.н.
  • думи, които звучат близо една на друга, но имат различни значения
  • кавички и апострофи
  • двойни интервали

Да не се бърка с редактирането, което се занимава с подобряване стила на писане, изказа и богатството на изразяване, премахване на неточности и неправилни констукции и подобряване яснотата на изразяване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дефиниция
  2. Chisholm, Hugh, ed. (1911). „Proof-Reading“ . Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
  3. Proofreading familiar text: allocating resources to perceptual and conceptual processes // Memory & Cognition. 1984. DOI:10.3758/BF03213351. с. 621 – 632.
  4. Proofreading Marks and What They Mean // Посетен на 2023-03-09.
  5. Harnby, Louise. Start-up skills: Proofread like it's 1976 // 9 April 2016.