Кориловос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кориловос
Balkans 4087 cut dramsko.png
41.1818° с. ш. 24.1761° и. д.
Местоположение на картата на Драмско
Общи данни
Местоположение  Гърция
Част от Боздаг
Надм. височина 623 m

Кориловос (на гръцки: Κορύλοβος) е относително ниско планинско възвишение в най-южните склонове на планината Боздаг (Фалакро) в Северна Гърция.

Достига 623 метра надморска височина. В подножието му е разположен град Драма. От върха може да се разгледат градът и полето около него.

Горската администрация в Драма полага сериозни усилия за преобразяване на оголения хълм в крайградски лесопарк, като е засадила хиляди иглолистни фиданки, предимно алепски бор, кипариси и ела. Горите са място за отмора и място за ежедневни разходки на жителите на Драма, има мрежа от туристически пътеки, както и съоръжения за детски игри, дървени пейки и маси за пинг-понг. На изхода от гората на Кориловос е поставен паметник на десетките хиляди жертви от периода на Втората световна война. До върха води също така асфалтиран път с дължина 4 километра. Близо до центъра на Кориловос има спортни съоръжения, открит каменен театър, където през лятото се изнасят представления, а има и малък хотел. По югоизточния склон на Кориловос, работи кариера за мрамор, която разрушава безвъзвратно планината.

На хълма, малко преди върха, в 1997 година е поставен кръст от бетон и желязо, в чест на жертвите на окупацията, който се вижда от центъра на Драма и днес е християнският символ на града. Общият размер на конструкцията е 15 метра и тежи 100 тона.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония