Корнелиус Вандербилт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корнелиус Вандербилт
Cornelius Vanderbilt
Американски предприемач

Роден
Починал
Погребан Ню Йорк, Съединени американски щати
Подпис Cornelius Vanderbilt Signature.svg
Корнелиус Вандербилт в Общомедия

Корнелиус Вандербилт е американски предприемач от холандски произход. Замогва се чрез предприемаческа дейност във водния и жп транспорт.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Корнелиус Вандербилт е роден в Статън Айлънд, Ню Йорк, САЩ на 27 май 1794 г. На 11-годишна възраст започва да да помага на баща си, който работел като лодкар в пристанището на Ню Йорк. 5 години по-късно със заем от 100 дол. от майка си закупува своя лодка и превозва пътници между Статън Айлънд и Манхатън и скоро създава цяла флотилия от малки съдове. На 19 декември 1813 г. се жени за Елизабет Джонсън, негова братовчедка и съседка. Двамата живеят в Манхатън и имат 13 деца, като едното умира в ранна възраст.[1]

Воден транспорт[редактиране | редактиране на кода]

На 24 ноември 1817 г. приема предложение на предприемача Томас Гибсън да управлява фериботната му компания, превозваща пътници между Ню Джърси и Ню Йорк. След смъртта на Гибсън работи известно време и за сина му – до 1829 г. През този период Корнелиус научава как се управлява голям бизнес.

Постепенно започва свой собствен бизнес. Първоначално превозва пътници между Ню Йорк и заобикалящите го райони. След близо десетина години успява да се наложи като монополист в този вид транспорт. Започва да доминира и по южните територии. След още 10-на години разширява дейността си, като започва да предлага превози до други държави.

Железопътен транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През 1850-те години Корнелиус навлиза и в железопътния транспорт. Контролира множество жп участъци, най-вече намиращи се в Североизточните САЩ. Съвременниците наричат Корнелиус Вандербилт „Железопътния крал“.

Към края на живота си притежава над 100 млн. долара, което в търговски еквивалент към 2008 г. е 143 млрд. долара.

Корнелиус Вандербилт се занимава и с благотворителност. През 1873 г. дарява 1 млн. долара за създаването на университет в Тенеси, носещ неговото име. И до днешна дата това е най-голямото дарение в американската история. По политически убеждения е бил републиканец.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stiles, T.J., The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt (Knopf Publishing, 2009), стр 9 – 27.