Корнуол (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за канадския остров. За графството в Англия вижте Корнуол.

Остров Корнуол
Местоположението на остров Корнуол в Канадския арктичен архипелаг

Остров Корнуол (на английски Cornwall Island) е 26-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 2 358 км2 е и 33-ти по големина в Канада. Административно островът попада в канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът се намира в централната част на архипелага, като на север 13-километровият проток Хендриксен го отделя от остров Амунд Рингнес, а на юг протока Белчер (ширина 45 км) от от п-ов Гринел на остров Девън. На североизток около 70 км отделят Корнуол от остров Аксел Хайберг, а на изток също толкова километра от остров Грейъм.

Бреговата линия с дължина 311 км е слабо разчленена. Дължината на острова от запад на изток е 78 км, а ширината от север на юг – 37 км. Релефът в преобладаващата си част е равнинен, а в централната има ниско възвишение с максимална височина 209 м – връх Джайгър (Jaeger), от където през краткото арктическо лято се стичат къси реки и потоци към крайбрежието. Най-голяма река е Джайгър в североизточната част на острова.

Островът е открит на 30 август 1852 г. от Едуард Белчер и е кръстен на принц Едуард, принц на Уелс и херцог на Корнуол.

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Cornwall Island (Nunavut)“ в Уикипедия на английски (автори).