Корона (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Корона.

Корона
(Corona)
Corona-6Pack.JPG
Страна на произход Флаг на Мексико Мексико
Производител „Групо Модело” - Мексико, Мексико
Тип бира лагер > стандартен американски лагер
Алкохолно съдържание 4.6 %
Корона
(Corona)
в Общомедия

Корона (на испански: Corona) е марка мексиканска бира, в стил американски лагер, която се произвежда от мексиканската пивоварна „Групо Модело” (Grupo Modelo). Това е най-продаваната бира в Мексико, както и четвърта по продажби в света – продава се в над 170 страни на 5 континента.

История[редактиране | редактиране на кода]

Производството на бира "Корона" започна през 1925 г., и десет години по късно става най-продаваната бира в Мексико. През 1979 г. започва износ на бирата за американския пазар. През 1997 г., Corona Extra става най-продаваната вносна бира в САЩ, надминавайки по продажби „Heineken“.

Търговски марки[редактиране | редактиране на кода]

  • "Корона Екстра" (Corona Extra) - светла бира с алкохолно съдържание 4.6 %. Обикновено "Корона Екстра" се бутилира в бутилки от 0,33 литра. За някои пазари се предлага в бутилки от 0,25 л. под марката "Coronita" и от 0,94 л. като "Corona Familiar", както и в кенове и бурета. Отличава се със светъл сламеножълт цвят, мек вкус и лека хмелна горчивина.
  • "Корона Лайт" (Corona Light) - светла бира с по-ниско съдържание на алкохол : 3.7 %. Пусната е на пазара в САЩ през 1989 г., най-вече за засилване на пазарните позиции в САЩ, в сегмента Light-бири. В Мексико се продава от 2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]