Кортни Кокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кортни Кокс Аркет)
Кортни Кокс
Courteney Cox
американска актриса
2009 г.
Родена
15 юни 1964 г. (59 г.)

Учила вУниверситет „Джордж Вашингтон“
Актьорска кариера
Активностот 1984 г.
Значими ролиМоника Гелър в „Приятели
Джулс Коб в „Агнешко“ Гейл Уедърс в „Писък
Семейство
СъпругДейвид Аркет (1999 – 2013)
ПартньорМайкъл Кийтън (1989 – 1995)
ДецаКоко Аркет

Уебсайт
Кортни Кокс в Общомедия

Кортни Бас Кокс (на английски: Courteney Bass Cox) е американска актриса, известна с ролята си на Моника Гелър в комедийния сериал „Приятели“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 15 юни 1964 г. в Бирмингам, Алабама. Тя е най-малкото дете в семейството, като има две по-големи сестри (Вирджиния и Доти) и брат (Ричард младши). Когато завършва средното си образование в град Маунтийн Брук, щата Алабама, Кортни заминава за столицата Вашингтон, за да изучава вътрешен дизайн и архитектура. След една година академично следване, тя напуска университета и тогава се ориентира към кариерата на голямата сцена.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Следвайки съветите на своя братовчед Стюърд Копеланд, Кортни кандидатства в престижната агенция за модели „Форд“, в която оценяват таланта и невероятната и визия и моментално я ангажират на работа. Кортни Кокс започва своята кариера, снимайки се в един от музикалните видеоклипове на Брус Спрингстийн – „Dancing in the Dark“, който е режисиран от известния американски режисьор Браян Де Палма.

Снимала се е в повече от 30 филма и телевизионни сериали, по-известни от които са превъплъщенията ѝ в „Ейс Вентура зоодетектив“, където си партнира с Джим Кери, четирите части на „Писък“ и комедийния сериал „Приятели“.

Участието и в сериала „Приятели“ я изстрелва директно към върха на славата, за което свидетелства и номинацията и за престижната филмова награда – „American Comedy“. Интересен факт е, че в последния епизод на сериала „Приятели“, в който Моника и Чандлър осиновяват две близначета поради невъзможността да имат собствени деца, самата актриса е бременна с дъщеричката си Коко. Тъй като бременността започва да личи, героинята Моника е облечена с широки дрехи и носи дълъг шал, който прикрива корема и през цялото време.

По време на снимките на „Приятели“ Кортни се сближава с Дженифър Анистън, изпълняваща ролята на Рейчъл. Приятелството им на малкия екран се премества в реалния живот. Анистън е кръстница на дъщерята на Кортни Кокс, Коко.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. се омъжва за Дейвид Аркет и от тогава взима неговата фамилия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за