Космология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Серия статии на тема
Космология
 Шаблон: преглед  беседа  редактиране 
Planck satellite cmb.jpg


Космология е изучаването на Вселената, по-специално създаването на теории за нейния произход, история и еволюция и едромащабната ѝ структура. В съвременна интерпретация това е науката за Вселената, считана за част от астрономията и наричана физическа космология. От друга страна, религиозната космология (или митологична), е свързана с вярванията, описвани в митологичната, религиозната и езотеричната литература и се свързва с митовете за Сътворението и есхатологията.

Предмет[редактиране | редактиране на кода]

Предметът на космологията е Вселената в нейната цялост и история. По исторически причини той е бил променлив, защото хората са имали различно разбиране за Вселена през вековете. Знанията на съвременната физическа космология са натрупани от двадесетте години на 20 век насам. Дотогава се е смятало, че Вселената е статична и безкрайна и не е имало технически средства, които да надхвърлят границите на нашата галактика, а другите галактики са били само мъглявини.

За разлика от другите науки в природознанието, космологията не може да проверява своите хипотези с експерименти, а разчита на знанията, натрупани от наблюдателната астрономия и на съвременната астрофизика[1]

Освен това, космологията играе особена роля при изследването на модели от типа на струнната теория и на други модели от физиката. Например в струнната теория космологията показва еволюцията на Вселената и физичните закони чрез преминаването и нагаждането им към различни форми на Калаби-Яу през различните етапи на фазовите преходи на Вселената.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стефанов, Ангел. Теории на съвременното природознание. София, „Парадигма“, 2008. ISBN 9789543260782. с. 87 – 8.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]