Косово поле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Косово поле.

Косово поле
Местоположение в Косово
Местоположение в Косово
Косово поле в Общомедия

Косово поле е поле, на което е наречена областта Косово поле и по-късно държавата Косово.

В южния му край е средновековният български и византийски град Липлян, а в северния - сръбският Звечан.

География[редактиране | редактиране на кода]

Косово и Метохия

Полето има продълговата форма с дължина 84 km и ширина до 14 km. Надморската му височина е 500 – 700 метра, а теренът е хълмист. Някога е било езеро в което са се натрупвали речни наноси, поради и което почвата му е обработваема и доста плодородна (тук се отглеждат царевица, пшеница, ечемик, като е застъпено градинарството и лозарството в подножието на котловината).

На Косово поле климатът е умереноконтинентален с валежи 600 – 700 mm годишно. Полето се ограничава на север от Копаоник, а на юг от северозападните възвишения на Шар. На запад от другата котловинна област в Косово – Метохия, го отделя Дреница, а на изток от Поморавието го дели верига средновисоки планини.

През Косово поле протича река Ситница. Районът е богат и на полезни изкопаеми – лигнитни въглища, магнезит. Оттук преминават важни транспортни артерии още от античността – продължението към Македония и Адриатика на Ибърската магистрала, както и алтернативния път Ниш – Скопие през Липлян (на този по долината на Българска Морава), чието разклонение през Призрен го свързва с Адриатическо море и Драч.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Там се разиграва известната битка на Косово поле на Видовден 1389 година. През 1877 г. Османската империя създава Косовския вилает. По време на Първата световна война сръбската армия се оттегля в равнината на Косово до ноември 1915 г., а след това под атака от двете страни, армията се оттегля през планините в Албания.

В памет на Косовската битка на територията на Косово поле е издигнат мемориалът Газиместан, известен още и като „монументът на косовските герои“ и „сръбската Шипка“. Намира се на около 6 – 7 километра на североизток от действителното място на битката. на него е изписан текстът на клетвата на Лазар Хребелянович.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карастоянов, Стефан. Косово (геополитически анализ). УИ „Св. Кл. Охридски“, ISBN 978-954-07-2541-3, 2007.