Кост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кости.

Скица на човешка бедрена кост.

Костите са една от основните съставни части на скелета. Те са изградени от жива тъкан и наред със своите механични функции участват още и в кръвотворението и обмяната на калций и други минерали.

Костта се състои от клетки, които са оградени от матрикс. Костната тъкан се изгражда от три вида клетки:

  • остеоцити (поддържащи матрикса);
  • остеобласти (образуващи костната тъкан) и
  • остеокласти (разрушаващи костната тъкан).

Различават се два вида костно вещество, които заедно придават здравина и лекота на костта. Компактното вещество, което заема външната част на костта, където силите на натиск и опън са най-силни, е изградено от успоредни тръбички, наречени остеони. По-лекото спонгиозно вещество има структура, подобна на пчелна пита, и образува костни пластинки, наречени трабекули. Тези пространства са изпълнени с желеподобен костен мозък. Външната повърхност на костите е покрита от тънка мембрана, наречена периост.

Костта като орган изпълнява три функции: опорна, защитна и двигателна.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Според формата си костите могат да се разделят на дълги, къси, плоски и неправилни, като преобладаващи са първите три вида. Формата е показателна механична функция на костта.

  • Дълги кости – имат по-голям надлъжен, отколкото напречен размер и включват костите на крайниците, с изключение на костите на китката, глезена и колянното капаче. Всяка кост се състои от диафиза (тяло) и две крайни части (епифиза), които са по широки от тялото на костта.
  • Къси кости – карпалните (на китката) и тарзалните (на ходилото), са с кубична форма. Те образуват преходната (съединяващата) част в областта на китката и ходилото, където движението е ограничено, но стабилността е от съществено значение.
  • Плоски костистернумът (гръдната кост), ребрата, скапулите (лопатките) и черепните кости – са тънки, плоски и леко извити. Някои от тях, например ребрата и черепните кости, изграждат защитни кухини (черепна и гръдна), докато други, лопатките например – представляват широка повърхност, за която се залавят мускулите.
  • Неправилни кости – костите на лицевият череп, прешлените, които изграждат гръбначния стълб и тазовите кости. Те не се вписват в останалите три категории.