Костадин Генчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Костадин Генчев
Роден
14 декември 1969 г. (54 г.)
Стилнародна музика
Инструментикавал
Музикален издателЕлен мюзик, Кукер мюзик, Гега Ню
Свързани изпълнителиАНПТ–Сливен, оркестър „Ямбол“, Оркестър за народна музика на БНР, „Мистерията на българските гласове“, „Ева Квартет“, Добромир Йорданов, Янко Комитов, Николай Иванов, Алекс Нушев, „Б-проект“, „Булгара“, „Дива река“ Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, Тракийски ансамбъл за народни песни и танци, Диана Дафова, Гергана Димитрова

Костадин Генчев е български кавалджия и композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 декември 1969 г. в Габрово. На 8-годишна възраст започва да пее в група за народни песни към 9-о основно училище кв. „Етъра“, а на 10 години започва да изучава кавал в детската музикална школа Емануил Манолов в Габрово. Първият му учител е Стоян Димов, който му преподава в продължение на 4 години. През 1983 г. Костадин е приет да учи в Средното музикално училище „Филип Кутев“ в Котел, което завършва през 1988 г.

От 1990 г. до края на 1991 г. работи в Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен. Успоредно с работата в ансамбъла работи с различни музиканти от сливенския регион, като Добромир Йорданов, Янко Комитов, оркестър „Ямбол“ и други. От 1992 г. до април 1993 г. работи в НФА „Филип Кутев“ в София.

От април 1993 г. след конкурс е приет и работи в Оркестъра за народна музика на Българското национално радио (БНР) като солист, оркестрант и композитор/аранжор.

За периода от 1993 г. има направени над 800 аранжимента на народни песни и над 50 инструментални пиеси за радиото.

От 1994 до 1998 г. пътува с женски народен хор „Мистерията на българските гласове“, като част от инструменталната група на Атанас Вълчев, а по-късно – и със своя група. За тези години са изнесени стотици концерти в Европа, Хонк-Конг, Бразилия и други държави.

В търсене на новаторство в народната музика Костадин създава различни проекти за етно музика. Първият проект от 1995 г. носи името „Пътуване през съня“. Българската национална телевизия заснема филм с музиката от проектът, който носи името „Пътуване през съня“. През 1998 г. БНТ заснема друг филм, само с песни и инструментални творби – в аранжименти на Костадин Генчев. Този филм носи името „На младост биват полуди“.

Голяма роля за израстването на Костадин Генчев в етно и джаз-музиката изиграва срещата му с Николай Иванов от група „ОМ“ през 1998 г. От тогава не е спирала съвместната им работа, като концерти и записи на филмова музика.

Многократно записва филмова музика на композитора Алекс Нушев, както и европейски продукции записващи музиката си със Симфоничния оркестър на БНР.

През 2000 г. Костадин Генчев, заедно с Димитър Христов – тамбурист, участват във френския етно-музикален проект „Одисей“, където свирят и творят с музиканти от Франция, Ирландия, Унгария, Македония и др.

По-късно с джаз-триото на един от френските музиканти Антоан Симони се създава „Б-проект“. С този проект се осъществяват няколко турнета във Франция и звукозаписна сесия за компактдиск.

През 2002 г. Костадин Генчев се запознава с Кирил Добрев – барабанист и собственик на звукозаписно студио, като заедно основават група „Булгара“. Групата става явление в българската музика, изнесла концерти на всички български етно-джаз фестивали – „Аполония“, „Банско джаз фест“, Джаз фест – Смолян, „София джаз пик“, „Пловдивски джаз вечери и много“ други. Групата издава компакт-диска „Меча сватба“ и осъществява безброй концерти в България и Европа.

Заедно с група „Булгара“ през 2005 г. печели наградата „Аскеер“ за музика към театралната постановка „Дивите“ на актьора и режисьор Георги Къркеланов.

През 2006 г. Костадин Генчев и Кирил Добрев пишат музиката към филма „Отвъд чертата“, по поръчка на БНТ.

През 2007 г. Костадин Генчев създава проект за циганска музика, наречен „У-бре-Де-бре“, с който осъществява няколко концертни турнета в Германия и Холандия.

През 2009 г. заедно с Кирил Добрев написват музиката за спектакъла на ансамбъл „Чинари“ „Магията на танца“, който се играе пред многохилядна публика в зала 1 на Националния дворец на културата в София.

През 2008 г. Костадин Генчев заедно с колегите си Димитър Христов, Стела Петрова и Петър Митов създава група „Дива река“ – инструментален квартет за акустична музика на основата на българския фолклор.

През 2010 г. записват и издават компактдиск с „Дива река“. С групата осъществяват концертни турнета в Германия, Австрия, Унгария и други. Голям успех групата постига на фолклорния фестивал в Рудолщат, Германия, през 2010 г., където е оценена от водещи журналисти като една от най-добрите групи на фестивала от над 170 групи от цял свят.

Успоредно с концертната дейност с различните проекти и работата в Оркестъра за народна музика на БНР, Костадин Генчев пише музика и за различни формации и ансамбли.

Едни от най-популярните аранжименти и обработки на песни са на вокалната формация „Ева Квартет“, а именно:

  • „Седенки“;
  • „Калино, Радо булина“;
  • „Кадона седи в бахчона“;
  • „Помакини“.

През 2009 г. написва музиката за „Женски шопски танц“ по поръчка на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци – Плевен. През същата година става част от формацията на Диана Дафова, с която изнасят концерти в Хюстън, Лас Вегас и други.

Пак през 2009 г. написва две вокални обработки на народни песни за „Тракийски ансамбъл за народни песни и танци“ – Ямбол. През 2010 г. написва музиката за спектакъл на формация за народни танци „Етноритъм“ от Пловдив.

В периода 2011-2016 г. Костадин Генчев учи и завършва композиция в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на проф. Красимир Тасков.

През 2016 г. печели втора награда на конкурса за написване на симфонично произведение „7/8“ в София.

През 2017 г. написва музиката за спектакъла „Мистичен ритъм“ на ансамбъл „Чинари“, представен в зала 1 на НДК.

Многократно Костадин Генчев е канен да записва кавал в продукции на много поп певци.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Меча сватба“ (Кукер мюзик) група Булгара (2006)
  • „Дива река“ (Гега Ню) група Дива Река (2010)
  • „Арката“ (Елен Мюзик) Ева Квартет с Хектор Зазу / участие (2012)
  • „Булгара на живо“ група Булгара (2013)
  • „През очите на слънцето“ (Елен мюзик) етно проект „Белонога“ (2013)

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Костадин Генчев е женен за народната певица Гергана Димитрова.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. Костадин Генчев е номиниран в Първа група за фолклор на сайта „Пазител на традициите“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]