Костадин Дупков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Костадин Дупков
общественик
Роден
неизв.
Починал
неизв.

Константин (Костадин) Т. Дупков, известен като Даскала, е възрожденски общественик, водач на гръцката партия в Кукуш.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дупков е от големия български южномакедонски град Кукуш, тогава в Османската империя. Кукушки архиерейски наместник е на поленинския владика Мелетий Византийски.[1] В 1857 година, когато в града пристигат Димитър Миладинов и Райко Жинзифов, които дават тласък на борбата на Кукушката българска община с Мелетий Поленински, Дупков заедно с Нано Попгутов оглавява гъркоманската партия и организира подписването на махзар до Солунската митрополия в защита на Мелетий.[2] Дупков се опитва да поддържа умерен курс, като запази гръцкия език в кукушкото училище успоредно на българския.[3]

На 8 юни 1858 година Дупков обаче подписва молбата до руския цар, в която кукушани молят императора да разреши на него, на архимандрит Климент и на Георги Тенов Златаров да отидат в Русия и да събират помощи за проектираната в града българска гимназия.[4][5] В молбата се казва: „Дрипи на вековете преминаха, като не само развълнуваха предисторическия пеласго-българомакедонски и исторически славянски род, но по известни причини удавиха и майчиния език... Искаме да открием централна гимназия за нравственото възраждане на трите кази.“[6]

В 1864 година, вече при владиката Партений Поленински, Дупков се опитва неуспешно да наложи на новия учител Кузман Шапкарев да преподава наполовина на български, наполовина на гръцки.[3] Дупков подкрепя Мелетий и по време на второто му управление на епархията в 1867 – 1879 година.[7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шапкарев, Кузман. За възраждането на българщината в Македония. Неиздадени записки и писма. София, Български писател, 1984. с. 169, 170.
  2. Шапкарев, Кузман. За възраждането на българщината в Македония. Неиздадени записки и писма. София, Български писател, 1984. с. 172.
  3. а б Шапкарев, Кузман. За възраждането на българщината в Македония. Неиздадени записки и писма. София, Български писател, 1984. с. 157.
  4. Влахов, Туше. Кукуш и неговото историческо минало. Второ допълнено издание. Наука и изкуство, 1969. с. 83.
  5. Трайков, Никола, редактор. Братя Миладинови – преписка. София, Българска академия на науките, Институт за история. Издателство на БАН, 1964. с. 58.
  6. Трайков, Никола, редактор. Братя Миладинови – преписка. София, Българска академия на науките, Институт за история. Издателство на БАН, 1964. с. 57 – 58.
  7. Шапкарев, Кузман. За възраждането на българщината в Македония. Неиздадени записки и писма. София, Български писател, 1984. с. 192.
     Портал „Македония“         Портал „Македония