Костадин Кюлюмов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Костадин Кюлюмов
български полицай и писател
Роден
Починал
6 март 1998 г. (72 г.)

Костадин Спасов Кюлюмов е български писател и сценарист. Полковник от КДС, служил в редовете на МВР от първите дни след Деветосептемврийския преврат в 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 ноември 1925 г. в неврокопското село Гайтаниново. Завършва основно и прогимназиално образование в Гайтаниново. В 1940 година става член на Работническия младежки съюз. В 1943 година завършва Неврокопската гимназия. През Втората световна война става партизанин в партизански отряд „Анещи Узунов“.[1]

След Деветосептемврийския преврат учи славянска филология, а по-късно право в Софийския университет. В 1959 година завършва висшетоси образование в Москва, СССР.[1]

В дните след преврата на 9 септември започва службата си в неврокопските структури на МВР[2]. Активно участва в преследването и разгромяването на горяните в Пиринска Македония. Основен отговорник за смъртта на Герасим Тодоров и десетки други противници на комунистическата власт от община Влахи[3]. В редовете на МВР се издига до чин полковник и длъжност 1-ви зам. началник на Управление VI на ДС[4]. Прочува се най-вече с работата си по сценариите на двата сезона на филма „На всеки километър“.

Става член на Българската комунистическа партия и на Съюза на българските писатели.[1]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Речник на българската литература, том 2 Е-О. София, Издателство на Българската академия на науките, 1977. с. 274.
  2. http://www.desant.net/show-news/22747/
  3. http://www.youtube.com/watch?v=18UJSWcsd0c
  4. http://www.desehistory.com/2012/05/9ix1944-1991-2.html

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Профл в IMDb
  • Методиев, Момчил и Мария Дерменджиева. Държавна сигурност – предимство по наследство. Професионални биографии на водещи офицери (София: ИИБМ и изд. Сиела, 2015), с. 428-456.


     Портал „Македония“         Портал „Македония