Костадин Филипов (писател)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Костадин Филипов.

Костадин Тодоров Филипов
Роден24 август 1979 г. (44 г.)
Професияжурналист (телевизионен и радиоводещ), писател и поет
Националностбългарин
Жанржурналистика, публицистика, статии, пътеписи
Дебютни творби"На дъх от лятото", стихосбирка (2019)
Известни творби"Ангела и Джема", сборник новели (2021)
СъпругаБожана Филипова (2004 – 2008)
ДецаЕлия

Костадин Тодоров Филипов е български журналист (телевизионен и радиоводещ), писател и поет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Филипов е роден във Велинград на 24 август 1979 г. Средното си образование завършва в ОСОУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Икономика и мениджмънт“ в родния си град през 1997 г. Има 3 дипломи за висше образование от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“: за бакалавърска степен по специалността „Българска филология“ от 2001 г. и 2 магистратури по специалностите „Българистика“ и „Журналистика“ до 2002 г. Завършва курс за журналисти на фондация „Томсън Ройтерс“.

През 2004 г. се жени за Божана Филипова, от която има дъщеря Елия. Двамата се развеждат през 2008 г.

Професионална дейност[редактиране | редактиране на кода]

Радиожурналистика[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. още на 15-годишна възраст Костадин Филипов стартира свое собствено радиопредаване в радио „ЧЛК“ в родния си град. Там работи до 1997 г. През същата година, вече навършил 18 години, започва професионалната си журналистическа кариера като водещ и редактор на новините в Обединени радиостанции Канал КОМ в Пловдив.

Телевизионна журналистика[редактиране | редактиране на кода]

През септември 1999 г. става лице на телевизия Евроком България. Водещ и продуцент е на новините на телевизионния канал до 2003 г. От април 2003 г. се присъединява към журналистическия екип на Нова телевизия. Репортер и водещ е в новинарската емисия „Календар“. В Нова телевизия остава до ноември 2011 г., където работи и като продуцент на „Новините на Нова“ и на „Темата на Нова“. От 2011 г. професионалният му път следва в новините на TV7. В същата медия е водещ и редактор на публицистичното предаване „Дневен ред“, както и сутрешния блок на телевизията „Добро утро, България“. Водещ е на централните новини по TV7 до 2015 г. През 2016 г. е редактор на "Фермата", след което влиза в екипа на "Преди обед" по бТВ отново като редактор. В предаването е и автор на поредицата "Разкажи ми песен", в която всеки петък представя историите на вечните български хитове. От 30 април 2022 г. е водещ на централните новини на БНТ "По света и у нас" само в събота и неделя.[1]

Интернет медии[редактиране | редактиране на кода]

През януари 2015 г. се включва като автор и редактор в онлайн изданието ДЕЛО.БГ (delo.bg), където публикува свои статии и новинарски материали.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

През април 2019 г. Филипов издава дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото" на ИК "Персей", в която са включени 48 стихотворения. По 2 стихотворения от тях са създадени песни - "И", изпълнена от Орлин Горанов, по музика на Светослав Лобошки, и "Не помня", в изпълнение на Николай Урумов, по музика на Момчил Колев.

През ноември 2021 г. излиза първата му книга с проза – сборникът "Ангела и Джема" с новели с неочакван край.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]