Костандово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Костандово.

Костандово
Централният площад на Костандово. Ляво: кметството, дясно: читалището
Централният площад на Костандово. Ляво: кметството, дясно: читалището
Общи данни
Население 4 278 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 4079 (НСИ)
Землище 49,88 km²
Надм. височина 913 m
Пощ. код 4644
Тел. код 03544
МПС код РА
ЕКАТТЕ 38844
Администрация
Държава България
Област Пазарджик
Община
   - кмет
Ракитово
Костадин Холянов
(ПК „Екогласност“)
Кметство
   - кмет
Костандово
Ясен Шишеков
(ЗНС)
Костандово в Общомедия

Костандово е град в Южна България, област Пазарджик, община Ракитово.

Храм „Св. Константин и Елена“
Джамията в Костандово
Спортна зала в Костандово

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в планината Родопи. Разположен е в Чепинската котловина. Той е сред 3-те населени места в състава на община Ракитово – град Ракитово, град Костандово и село Дорково.

История[редактиране | редактиране на кода]

Костандово е сред най-старите селища в Чепинската котловина. Отбелязано е най-рано в документ от 1515 г. Запазено е сведение за него в летописа на поп Методи Драгинов от 1666 г. На 5 септември 2003 г. е взето решение № 615 селото да бъде обявено за град.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 1515 г. има 87 домакинства и вдовица. Според Стефан Захариев към 1850 година в Костандово (Костантово) има 80 българо-мохамедански къщи с 270 жители българо-мохамедани[1].

Религии[редактиране | редактиране на кода]

През 1515 г. в селото има само 1 мюсюлманин. Днес жителите изповядват ислям и християнство.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Намиращите се в района производствени фирми осигуряват добра заетост на населението. Основен поминък е обработката на хмел и дървесина. Там се намира единствената на Балканите фабрика за хмелов гранулат. Има 23 дърводелски фирми, парфюмериен, килимарски, шивашки, бояджийски и тухларски цехове.

Обслужва се от железопътна гара Костандово (на теснолинейката Добринище – Септември), намираща се на територията на община Велинград.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Кметство град Костандово
  • ОУ „Неофит Рилски“

Основано е през 1906 г. Материално-техническата база е много добра. Ползва 3-етажна сграда с 28 класни стаи, оборудвани кабинети по биология, химия, физика, музика и изобразително изкуство. За провеждане на часовете по труд и техника училището разполага с учебни работилници по дървообработване и металообработване, както и специализирани кабинети по готварство и техническо чертане. Училището е с добра открита и закрита спортна база – физкултурен салон, игрища за волейбол, баскетбол, футбол и тенис корт. Разполага с модерно оборудван компютърен кабинет. Училищната сграда се отоплява чрез локално парно отопление на течно гориво.

В ОУ ”Неофит Рилски” се обучават над 500 ученици от I до VIII клас на една смяна до обяд. След обяд са организирани самоподготовка, активен отдих и занимания по интереси в 7 полуинтернатни групи от I до VII клас. В училището работят 41 квалифицирани преподаватели, от които 17 магистри, 7 бакалаври и 17 специалисти. Училището предлага за изучаване един чужд език – английски, за който разполага с правоспособни преподаватели – 2 магистри (по английски).

Извънкласните дейности са организирани в различни форми на СИП – по предмети от ОЗП, както и СИП по приложни изкуства и Детски фолклорен ансамбъл. Училищното Настоятелство осигури и провеждането на СИП по 6 вида спорт – волейбол, футбол, баскетбол, лека атлетика, тенис на корт и спортни игри за учениците от I – IV клас.

Училищното настоятелство е регистрирано по ЗЮЛСЦ и се превръща в дейна организация, в която членуват 16 родители. Сдружението участва активно в дейността на училището, като спомага да се развият отношенията родител-учител-ученик и благодарение на родителското участие са спечелени 2 проекта към Фондация CRS, София.

Съвместната дейност на родители, учители и цялата общност в Костандово се основава на морално споразумение между страните, а именно “Децата ни заслужават внимание и грижа, обич и подкрепа, доверие и самочувствие – Ние им го даваме!“.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Костандово разполага с модерна читалищна сграда, библиотека, два фолклорни състава и интернет-център. 80% от семействата са телефонизирани.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В Костандово има минерален басейн. Неговата вода има лечебни свойства, влияе благоприятно за хидратацията на кожата и спомага за лечението на много вътрешни и бъбречни болести. Невероятно място за летните горещини, намиращо се на 15 мин. от Велинград и на 5 мин. път от общинския център Ракитово – почивка в прекрасна комбинация от басейн и планина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Райчевски, Стоян. Българите мохамедани. II. София, Национален музей на българската книга и полиграфия, 2004, [1998]. ISBN 954-9308-51-0. с. 92.
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България