Костас Лахас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Костас Лахас
Κώστας Λαχάς
гръцки художник
Роден
Починал
Солун, Гърция

Етнос гърци
Образование Солунски университет

Костас Лахас (на гръцки: Κώστας Λαχάς) е псевдоним на Константинос Лаханидис (Κωνσταντίνος Λαχανίδης), виден гръцки художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лахас е роден в 1936 година в кукушкото село Долни Тодорак (на гръцки Като Теодораки) в семейството на понтийски гърци.[1] Завършва гимназия в Кукуш в 1955 година и същата година той започва следването си в Училището за икономика и политически науки на Университета „Аристотел“ в Солун. Успоредно започвада се занимава и с театър, участва в екипа, който създава Театър Градина в Солун и след това в Атина, а и след това Арт Театъра на Каролос Кун. Установява се в Солун, където работи в Македонското арт общество. В 1961 година започва работа в Държавния театър на Северна Гърция, до 1965 г., когато подава оставка.

Рисува и пише от 1960, участва в групови изложби в Атина и Солун, публикува проза и стихове. През ноември 1962 г. организира първата самостоятелна изложба във Френския институт в Солун и през февруари 1964 издава сборник проза. Същата година прави втората си самостоятелна изложба в Солун.

По време на военната хунта работи като книжар и в издателство „Темелио“, а на 21 септември 1972 г. открива първата си професионална галерия в Солун „Кахлия“, с голяма експозиция на Янис Гайтис. Оглавява „Кохлия“ до 1986 г.

Пише в седмичния вестник „Македоники Ора“, а през септември 1967 става редактор на ежедневника „Тесалоники“ и участва в редакционния съвет на „Егокерос“.

Избиран е за два последователни мандата като член на градския съвет в Солун през 1975 и 1978 г. Той е директор на Културния център „Велидиу“ и от 1999 г. е художествен ръководител на Държавния музей за съвременно изкуство.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония