Костас Новакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Костас Новакис
Κώστας Νοβάκης
гръцки фолклорист
Роден
1957 г. (64 г.)
Научна дейност
Област Етнография

Костас Новакис (на гръцки: Κώστας Νοβάκης) е гръцки фолклорист и музикант, събирач и издател на български народни песни от Македония[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Новакис е роден в българоговорещо семейство в градчето Куфалово (на гръцки Куфалия), където работи като зъболекар. В средата на 1990-те започва да записва традиционни български песни от старите хора от различни селища в Западна и Централна Македония. Новакис започва да изпълнява тези песни заедно с жена си Харула, която е етническа гъркиня, като първоначално разпространява записите сред приятели[2]. В 2002 и 2003 година издава 3 диска с песни в изпълнение на местни музиканти, както и на музиканти от градчетата Гевгели и Богданци в Северна Македония[1], със заглавия на гръцки и на местен български диалект. Гръцката преса отбелязва издаването на тези песни като първо в Гърция и като „край на табу“[1], тъй като подобни песни не са изпълнявани публично в Гърция от десетилетия. Новакис твърди, че е записал над 1000 песни на местен диалект[2].

Твърди се, че Новакис е член на Центъра за македонска култура в Гърция и е бил гост на Срещата на бежанците от Егейска Македония в Търново, Северна Македония[3][4].

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Аудио[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония