Костас Новакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Костас Новакис
гръцки фолклорист
Роден
1957 г. (61 г.)
Научна дейност
Област Етнография

Костас Новакис (на гръцки: Κώστας Νοβάκης) е гръцки фолклорист и музикант, събирач и издател на български народни песни от Македония[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Новакис е роден в българоговорещо семейство в градчето Куфалово (на гръцки Куфалия), където работи като зъболекар. В средата на 1990-те започва да записва традиционни български песни от старите хора от различни селища в Западна и Централна Македония. Новакис започва да изпълнява тези песни заедно с жена си Харула, която е етническа гъркиня, като първоначално разпространява записите сред приятели[2]. В 2002 и 2003 година издава 3 диска с песни в изпълнение на местни музиканти, както и на музиканти от градчетата Гевгели и Богданци в Република Македония[1], със заглавия на гръцки и на местен български диалект. Гръцката преса отбелязва издаването на тези песни като първо в Гърция и като „край на табу“[1], тъй като подобни песни не са изпълнявани публично в Гърция от десетилетия. Новакис твърди, че е записал над 1000 песни на местен диалект[2].

Твърди се, че Новакис е член на Центъра за македонска култура в Гърция и е бил гост на Срещата на бежанците от Егейска Македония в Търново, Република Македония[3][4].

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Аудио[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония