Коста Пеев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Коста Пеев
Коста Пеев
диалектолог от Северна Македония
Роден
Научна дейност
Област Лингвистика

Коста Пеев е македонски диалектолог, лингвист („македонист“), ученик на академик Божидар Видоески, специалист по диалектите на югоизточна Егейска Македония (Солунско, Кукушко, Воденско, Серско) и автор на четиритомния „Речник на македонските дијалекти од југоисточниот дел на Егејска Македонија“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Струмица, днес Северна Македония, в 1936 година. Започва работа като асистент в Отделението за диалектология на Института за македонски език в Скопие, където участва в създаването на диалектоложката му картотека. Занимава се също с ономастика. През 80-те години на XX век участва в международни проекти по създаване на Общославянски лингвистичен атлас, Общокарпатски диалектен атлас и Европейски лингвистичен атлас [1].

Пеев е бивш редовен професор и ръководител на катедрата по македонски и южнославянски езици към Университета в Скопие[2]. От 1990 до 1993 г. ръководи Международния семинар за македонски език, литература и култура[3].

Носител е на наградата за наука на Северна Македония „Гоце Делчев“[2] и на държавната награда за образование и възпитание на Северна Македония „Климент Охридски“[4].

Научни трудове[редактиране | редактиране на кода]

Преди да обобщи изследванията си в речника, написва няколко самостоятелни книги за диалектите в Македония – „Дојрански дијалект“ (1979) и двутомна монография „Кукушкиот говор“ (1988 и 1989)[5]. В последната са описани разказите на бегълци от Кукушко след Балканската и Междусъюзническата война, записани на техния диалект[6]. Четирите тома на речника са издадени съответно през 1999, 2002, 2004 и 2006 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Милева Лазова. За научниот портрет на проф. д-р Коста Пеев од страниците на повеќе рецезенти - Капитално истражување на егејските говори. // Македонско Сонце, 2002. Посетен на 4 януари 2007.
  2. а б Катедра за македонски јазик и јужнословенски јазици. // Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје - Филолошки факултет „Блаже Конески“, 2004. Посетен на 4 януари 2007.
  3. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура. // Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје. Посетен на 4 януари 2007.
  4. Доделени наградите „Климент Охридски“. // А1 Вести, 8 декември 2002. Посетен на 4 януари 2007.
  5. Коста Пеев. Македонската дијалектна лексикографија е во подем. // в-к Дневник (Скопие), 2001. Посетен на 4 януари 2007.
  6. Промовиран речник на македонски говори во Торонто. // Македонско Сонце. Посетен на 4 януари 2007.
     Портал „Македония“         Портал „Македония