Костенковци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Костенковци
Общи данни
Население38 души[1] (15 декември 2023 г.)
Надм. височина518 m
Пощ. код5343
Тел. код06717
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ38920
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)
Костенковци в Общомедия

Костенковци е село в Северна България, област Габрово, община Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на 15 km от Боженци, на 19 км от комплекс „Етъра“ и на 35 km от село Арбанаси. На 8 km от Костенковци се намира Дряновският манастир, а Соколският манастир е на 20 км. Трявна отстои на 28 км.

Село Костенковци е разположено в гънките на малка планинска долина в предпланинските хълмове на Средна Стара планина и е на 15 km североизточно от Габрово. Склонът, на който е разположено селото, изцяло е обърнат на юг към планината.

Средната надморска височина на Костенковци е 535 m.

Хълмовете са обрасли с нискостеблени широколистни гори. Най-разпространени са габър, ключетица, дъб, цер, клен, ясен, липа. Горите са гъсти, смесени с глог, шипка, дрян, диви круши, къпини и други влачещи и увивни растения.

В района на селото има варовици, мергели и пясъчници, бяла и черна глина, сиви горски, кафяви ливадни почви. Почти всички къщи в селото са изградени върху скални основи, като част от камъните са използвани за постройката на жилищата и стопанските сгради.

Районът на селото е беден на вода. Съществуващите извори, превърнати в чешми/напоследък и във водопроводна система/, са с малък дебит и през летните месеци почти пресъхват.

Районът на село Костенковци има умереноконтинентален климат – средно студена зима и умерено горещо лято. Максималните валежи са през май, юни и октомври, ноември. Метеорологичните наблюдения в Габровския район са започнали през 1892 година. Средната годишна температура е 10,5 градуса по Целзий. Средният валеж за годината е 855 мм. Преобладават северозападни ветрове. Климатът е здравословен/дълголетниците са 155/.

В стопанствата са отглеждали крави, биволи, магарета, овце, кози, прасета, засявали са жито, царевица, ръж, овес, ечемик и малко зеленчуци/картофи, зеле, домати/, сливи, круши, ябълки.

Костенковци е част от кметство Лесичарка в Габровска община, заедно с Колишовци, Иглика, Карали, Лесичарка.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от жителите на селото са възрастни и се занимават със селско стопанство.

Изградена е мандра, кошери, има и конна база, с роля за развитие на еко туризъм.[2]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Костенковци е източно-православно селище, но няма изградена църква.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Старата чешма в Костенковци
Старата чешма в Костенковци

Костенковци има богата история, описана в книгата[3] на Обретен Генев[4], който е родом от това село (към 2008 г. е на 81 години) и през лятото живее в бащината си къща. Тази книга е обогатена с родословните дървета на родовете, основали и живели почти два века в Костенковци, с участието на селото и околните махали в борбата на българите за национално освобождение, християнската култура, с образователното и читалищно дело в този район, с традициите в облеклото, строежа на къщите, празниците.

В околностите на селото са запазени останки от римски път, тракийска крепост, паметници на участници в Ботевата чета, четата на Филип Тотьо, на убитата партизанка Стефка Цонева-Буря.

Читалището на с. Костенковци е построено през 1926 година и в него са играни над 10 пиеси, по два пъти в годината, а новото училище – през 1925 година.

Интересна е историята на чешмата в селото (махала „Далаците“), която е съградена през есента на 1849 г. от Тодор Иван Тончовеца и достроявана с корита, поправена през 1926 г. от трудовата селска група. И сега тази чешма, с много добра за пиене вода, е използвана от жителите и гостите на селото.

Иманярската къща, която е построена през 1885 г., е превърната в хотел.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Представяне на селото във VisitBulgaria.NET
  3. Запис на книгата в COBISS[неработеща препратка]
  4. „Костенковци в историята и времето/истини, легенди, хипотези/“, София, 2005 година, издателска къща Горекс Прес, ISBN 954-616-162-4

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]