Костур (риба)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Костур.

костур
PercaFluviatilisMediumSize.JPG
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Perciformes Бодлоперки
семейство: Percidae Костурови
род: Perca Костури
вид: P. fluviatilis Костур
Научно наименование
Уикивидове Perca fluviatilis
Linnaeus, 1758
Разпространение
Perca fluviatilis distribution map.png
костур в Общомедия

Костурът (Perca fluviatilis, наричана също меше) е риба от семейство костурови. Той достига дължина до 40 см и тегло до около 2 кг. Официалният рекорд — 2,9 кг — е поставен през 2010 година на Оландските острови, Финландия.[1]

Костурът е разпространен в Европа и Азия. Рибата е широко разпространена в България в блата, езера, язовири и бавнотечащи реки. Хвърля напролет 200 000-300 000 хайверни зърна. Силно разпространен в Швеция, има данни за уловени екземпляри с тегло над 3 килограма и над 43 см дължина.

Костурът е хищна риба, която се храни с малки рибки и безгръбначни. Има слабо стопанско значение, предимно е цел на спортния риболов.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Уловен с въдица костур на язовир Одринци
Снимка на костур от аквариума в Прага

Тялото на костура е скъсено, високо и странично сплескано. При по-едрите екземпляри тялото е по-налято отколкото при младите и се наблюдава характерна за вида гърбица. Тялото е покрито с люспи, които са ситни, твърди и трудно се отделят от дебелата му кожа.

Има големи оранжеви очи и голяма уста със ситни зъби, които са с изразен наклон навътре, което му помага да захваща плячката си.

На гърба си костурът има две последователни гръбни перки с бодливи лъчи, служещи за защита от едрите хищни обитатели на водоема. За защита има шипове на хрилните капаци и страничните перки. Първият лъч от първата гръбна перка е с остър и гол шип, който е изключително остър и е най-видим за разлика от другите, които са по-дребни и затъпени.

Женските екземпляри са отчетливо по-едри от мъжките, с по продълговати глави и заоблени тела.

Костур - снимка от аквариума в Прага

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Костурът е хищник, който води обичаен дневен начин на живот. Семейство Костурови е добре представено в българските реки, язовири и водоеми, като в последно време се наблюдава териториално разширение на популацията му.

Обикновено костурите се придвижват в стада, съставени от близки по размер риби. Сред костурите се наблюдава канибализъм, когато се срещнат две стада с голяма разлика в размерите. Канибализъм се наблюдава и в случаите, когато водоемът, обитаван от костура, не съдържа достатачно друг вид храна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ALL TACKLE RECORDS FOR PERCH, EUROPEAN. // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Посетен на 2011-06-19.