Котешка стъпка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Котешка стъпка
Clinopodium vulgare01.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Plantae Растения
подцарство: Tracheobionta Васкуларни растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Lamiales
семейство: Lamiaceae Устноцветни
род: Clinopodium
вид: Clinopodium
vulgare
Котешка
стъпка
Научно наименование
Уикивидове Clinopodium vulgare
Linnaeus, 1753
Синоними
  • Calamintha clinopodium Moris
  • Satureja clinopodium Caruel
  • Satureja vulgaris Fritsch
Котешка стъпка в Общомедия

Котешката стъпка (Clinopodium vulgare) или още черновръх, е едногодишно растение с масленозелено стъбло, високо от 15 до 40 cm. Листата му приличат на чемширените, само че са по-големи. Цветът представлява наредени в кръг килийки, които приличат на отпечатък от котешка стъпка, откъдето идва и името на билката, подчертава известният билкар Васил Чардаклиев. Разпространена е из цялата страна, особено в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите.

Билколечителни свойства[редактиране | редактиране на кода]

Съдържа вещество с успокояващо действие, стимулира силно регенеративните процеси на човешкия и животинския организъм, отразява се благоприятно на кръвоносната система, усилва съпротивителните сили.

  • При възпаление на простатата: Вземат се от билката котешка стъпка не повече от 10 цвята и се варят в половин литър вода около 5-10 минути. След това отварата се прецежда и се пие през деня вместо вода. След като пиете такава отвара два или три дни, ще почувствате невероятно облекчение. Вечерта позивите за уриниране няма да ви събуждат от сън. За да не ставате през нощта, не яжте преди да си легнете кисело мляко. Билката е популярна и може да се намери. (Никола Петков Попов – гр. Хисар)
  • Спасява от рак [1]

Според проф. Иларион Янчев от БАН съвсем скоро ракът може да стане напълно лечим. Патологът открил вещество, с чиято помощ раковите клетки изчезват, а здравите тъкани в тялото остават незасегнати. След дълги опити той създал чудодеен еликсир, който според него ще се окаже ключът към проблема. Екстракт от билката котешка стъпка в много концентриран вид разгражда туморите до такава степен, че от тях остава само рана, показали проучвания, направени върху животни. [2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]