Коутс (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Местоположението на остров Коутс в Канадския арктичен архипелаг
Карта на остров Коутс

Остров Коутс (на английски: Coats Island) е 18-ият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 5498 км2, като с тази си територия се нережда на 24-то място в Канада и 107-о в света. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут.

Островът се намира в северната част на Хъдсъновия залив, като протоците Еванс и Фишер го отделят на север от големия остров Саутхамптън. Има слабо разчленена брегова линия – 385 км. Дължината му от североизток (нос Пембрук) на югозапад (нос Саутхамптън) е 127 км, а от северозапад на югоизток – 71 км.

Коутс е изграден на север главно от докамбрийски метаморфозирали скали, а на юг от палеозойски утаечни скали (варовици и пясъчници). Релефът е равнинен, като само в най-североизточната част е хълмист с максимална височина 185 м н.в. В югозападната част на острова са пръснати стотици малки езера, а в централната му част има няколко безименнни по-големи езера.

Островът презставлява естествен резерват на северни елени. По северното крайбрежие през лятото гнездят голямо количество морски птици, като най-разпространените са късоклюните кайри (около 30 хил. двойки). Има много леговища на моржове.

Островът e необитаем. От 1920 до 1924 г. е имало търговска фактория, в която са живели няколко ескимоски семейства.

Остров Коутс е открит през 1612 г. от експедицията на Томас Батън и Робърт Байлот, но повече от сто години е без име, когато е кръстен на капитан Уилям Коутс – служител на Компанията Хъдсънов залив, който периодично посещава острова за лов на животни с ценни кожи в периода 1727-1751 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Котс (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.