Кою Денчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Кою Денчев
Роден
6 април 1920 г.
Починал
май 1984 г.
Националност Флаг на България България
Кою Денчев (първия вдясно) на защита на дипломни работи

Кою Денчев (април 1920 – май 1984) е български художник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Севлиевското село Горна Росица. Учил е в гимназиите в Габрово, Севлиево и Троян. Завършва средното си образование във Велико Търново. Първите му прояви включват илюстриране на календара на Есперантското дружество (1939 г.) както и първата му изложба от карикатури в Старопрестолния град. През 1945 г. завършва Художествена академия при проф. Илия Петров.

Академичната му кариера започва като асистент при проф. Илия Петров. От 1972 г. е професор и след това става завеждащ на катедра „Рисуване“ в Националната художествена академия, гр. София. Рисува портрети, създава поредици от живописни композиции. Стилът му се отличава с подчертан реализъм и пластичност. Работи и в областта на детската илюстрация.

Популярната творба на Кою Денчев „Паисий Хилендарски“, която всички българи познават още от училище, се съхранява и е собственост на Българската Национална художествена галерия.

Картини на Кою Денчев участват в художествени изложби на Съюзът на българските художници и в колективни изложби в чужбина: Берлин, Прага, Москва, Будапеща, Дрезден и др. Творбите му се намират в Българската национална художествена галерия, галериите на много български градове и частни колекции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]