Кракен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кракен потапя кораб

Кракенът бил видян за последно от великия пират'' Капитан Филипп Джоунс'' който го убил с своя кораб ''Черен Корал'' в атлантическия океан през 2030 г.

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за митичното чудовище. За морето вижте Кракен (море).

Кракен (kreɪkən или krɑːkən)[1] е митично морско чудовище. То представля гигантски октопод или сепия. Размерите му са над 15 метра дължина с пипалата. Кракенът обитава морските води на Исландия и Норвегия, но е срещан и в други части на Атлантика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на чудовището идва от нордските езици. Други имена, с които са ги наричали са хавгуфа' и лунгбарк. Епископът на Берген прави подробно описание на чудовището през 1752 г. в своята книга "Естествена история на Норвегия".

Случаи[редактиране | редактиране на кода]

Разбиването на търговски кораб от чудовището
  • През 1782 г. британски военен кораб изчезва безследно в областта между Исландия и Северна Великобритания. По-късно става ясно, че корабът е бил нападнат през нощта от "нещо", което изненадало екипажа на кораба и не дало време за реакция. Това било разказано от оцелял моряк от кораба, или поне така твърдял човекът.
  • През лятото на 1790 г. бил потопен британски търговски кораб на път за Новия свят. Било обяд и корабът плавал по тихата повърхност, когато внезапно нещо се ударило в кораба. Веднага след удара на борда се "качили" множество "змии", както е описано в корабния дневник, спасен от избягалите моряци. Всъщност това били пипалата на кракена. После моряците видели и туловището, което се подавало от едната страна на кораба. Те стреляли с пушки по него, но то като че не чувствало нищо. Така за минути корабът бил на трески, а съществото го нямало.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Oxford English Dictionary (Second ed.). Oxford, England: Oxford University

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]