Кралски датски театър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кралски театър
Skuespilhuset København.jpg
Снимка на кралския театър от пристанището
Местоположение в Copenhagen Municipality
Общи данни
Име в оригинал Skuespilhuset
Построен 2008
Архитект Lundgaard & Tranberg
Кралски театър в Общомедия

Кралският датски театър (на датски: Skuespilhuset) е театрална сграда, в която се помещава Кралският театър на Дания. Сградата е разположена на пристанището, в началото на квартала Фредериксстаден в централен Копенхаген, Дания. Сградата е специално построена за драматичен театър, допълваща старата сграда на театъра, построена през 1874 г. на Конгс Нюторв, и сградата на операта, построена през 2004 г., която се използва за опера и балет.

Сградата е проектирана от датските архитекти Lundgaard & Tranberg и получава Европейската награда RIBA през 2008 г. за архитектурата си.[1] Сградата е наградена и с Red dot design award за дизайна на столовете в сградата.

История[редактиране | редактиране на кода]

От 1880 г. в Копенхаген започва дискусията за построяването на нова сграда на Кралския датски театър, която да отговаря на съвременните изисквания на играта на актьорите, като се фокусира основно на натуралните и интимни драматични речи за разлика от популярните рецитали на театъра по това време.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Театърът е проектиран от датските архитекти, с дългогодишна практика Lundgaard & Tranberg. Построена е с дълги и тесни тухли, които са със специален дизайн. В екстериора на сградата преобладава стъклото, като във високите етажи се помещават офиси, разположени зад сцената и гримьорните на актьорите. Над стъклената фасада е разположен тъмният покрит с мед куб на кулата над сцената.[2]

Под цялата дължина на сградата зад стъклена фасада е разположено фоайе, които има изглед към водата и пристанището. Във фоайето се намират ресторант и кафене.

Около 40% от сградата се намира върху вода, като крайбрежната алея огражда театъра, отклонявайки пешеходците върху повдигнат 150 метра дълга пешеходна пътека, покрита с неодялани дъбови дъски, положени върху криви колони във венециански стил, създаващи усещане за плаване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. RIBA European Awards. // RIBA. Посетен на 15 май 2009.
  2. Royal Playhouse. // Architectural record. Посетен на 2009-056-15.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Royal Danish Playhouse“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.