Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия
Royal Museums of Fine Arts of Belgium
Музеи в Белгия
Musées Royaux des Beaux-Arts Belgique 1101.jpg
Кралски музеи на изящните изкуства, Белгия
The main hall of the Royal Museums of Fine Arts of Belgium 1.jpg
Местоположение Брюксел
Тематика изящни изкуства
Основан 1803 г.
Телефон +32 2 508 32 11
Сайт www.fine-arts-museum.be/en
Map Bruxelles-Capitale.jpg
50.8417° с. ш. 4.3582° и. д.
Местоположение в Белгия Брюксел
Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия в Общомедия

Кралските музеи на изящните изкуства на Белгия, със седалище в Брюксел, притежават около 20 000 произведения, картини, скулптури и рисунки. Те включват 6 музея.

Музей за старинно изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Фламандска колекция[редактиране | редактиране на кода]

В колекцията на Музея за старинно изкуство се намират около 1200 произведения на европейското изкуство, обхващащи период от XIV по XVIII в. В основата на колекцията са произведения от Фландрия, която е (историческа област) зафламандската живопис, почти всички фламандци са представени със свои значими произведения. Сред платната са „Благовещение“ Робер Кампен, „Пиета“ и два портрета на Рогир ван дер Вейден, няколко картини на Дирк Боутс на религиозни теми, Петрус Кристус и Хуго ван дер Гус, няколко портрети и „Мъченичество на Св. Себастиан“ Ханс Мемлинг, „Мадона и дете“ и триптих Левенското братство на Св. Ана Куентин Масейс, „Венера и Амур“ и два портрета на донатори Мабюз.

В музея се намират 7 картини на Питер Брьогел Стария в т.ч. знаменитото Падението на въстаналите ангели, а така „Поклонение на влъхвите“, „Зимен пейзаж с кънкобегачи и капани за птици“, Преписка във Витлеем, „Пейзаж с падането на Икар“ (ранно копие), „Вино на празника на св. Мартин“ (ранно копие), „Прозяващ се мъж“ (авторството е спорно).

Творчеството на Рубенс е представено от много картини, в това число „Христос и блудница“, Етюд с глави на негри, Поклонение на мъдреците, „Несение креста“, „Мученичество св. Ливиния“, Мученичество Света Урсула, Пейзаж с лов на Аталанти, Портрет на Петрус Пекиус (?), Чудото на св. Бенедикт, Падането на Икар, Падането на титаните и „Короноване на Дева Мария“. картини на Якоб Йорданс: „Възхваляване на Помона“, „Св. Мартин изцелява прокажен“, „Сузана и старци“, „Състезание между Аполон и Пан“, „Сатир и селяни“. Картини на Антонис ван Дайк: „Портрет на Жан-Шарл делла Фай“, „Портрет на скулптора Франсоа Дюкеноа“, „Портрет генуезска дама и нейната дъщеря“, „Риналдо и Армида“ и „Разпятие на Христа“.

Във фламандската колекция на Музея на старинното изкуство се съхраняват още „Сватба“ от Питер Брьогел Младия, „Лов на елени“ от Франс Снайдерс, „Пиячи в двора“ Адриан Браувер, „Фламандски пазар“, „Играчи на карти“ и „Натюрморт“ от Давид Тенирс Млади.

Холандска колекция[редактиране | редактиране на кода]

Холандската колекция на Кралските музеи е скромна, но се отличава с качеството на представяните експонати. Тук се отнасят изображението на деца и няколко портрети на Франс Халс, „Портрет Николаас ван Бамбеек“ от Рембранд, „Общата чаша“ от Питер де Хоох, Трапеза отГабриел Метсю и „Изглед от Харлемското море“ от Якоб ван Рейсдал. Най-популярният експонат от този раздел на музея е триптихът „Изкушенията на св. Антоний“ (копие от неизвестен художник от ателието на Йеронимус Бош).

Източници[редактиране | редактиране на кода]