Кралство Франция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кралство Франция е кралство, съществувало през Средновековието и ранното съвремие и е една от най-мощните държави в Европа от края на Средновековието.

Корените на кралство Франция са в Западнофранкското кралство, създадено при разделянето на Франкската империя от Карл Велики с Верденския договор през 843 г. През 987 г. Юг Капѐ е избран за крал, обаче Юг все още се наричал крал на франките, а първият, който се нарекъл крал на Франция, е Филип II Август.

Потомците на Юг Капѐ управляват Франция около 800 години под имената Капетинги, Валоа и Бурбони.

През 1789 г. избухва Френската революция, при която абсолютният крал Луи XVI е принуден да се подчини на исканията на новото Национално учредително събрание. Класовият привилегирован режим е заменен от изборни органи и е приета Декларация за правата на човека и гражданските права, а през 1791 г. - конституция на Франция. Опитът за установяване на конституционна монархия се проваля и противниците на короната, водени от Жорж Дантон и други, завземат властта. Монархията е премахната през септември 1792 г. и се създава република, която твърдо се основава на ценностите на епохата на Просвещението.

История[редактиране | редактиране на кода]

Западнофранкско кралство[редактиране | редактиране на кода]