Кралство Хановер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хановер.

Разположение на Кралство Хановер

Кралство Хановер (на немски: Königreich Hannover) е държава в днешна Северна Германия, съществувала от 1814 до 1866 година.

Хановерското кралство е образувано по време на Виенския конгрес на основата на Курфюрство Брауншвайг-Люнебург (Хановерското курфюрстство), което от 1714 година се намира в лична уния с Великобритания. На конгреса е договорена размяна на територии с Прусия, в резултат на което новото кралство се разширява значително. Към него са присъединени Хилдесхаймското епископство, Източна Фризия и части от Лингенското графство и Мюнстерското епископство. В замяна Прусия получава частта от Лауенбургското херцогство на десния бряг на Елба и няколко малки ексклава на изток.

Първоначално крале на Хановер са британските монарси Джордж III (1814-1820), Джордж IV (1820-1830) и Уилям IV (1830-1837). През 1837 година, поради действащия в Хановер Салически закон, личната уния е прекъсната и крал става Ернст Август I, наследен през 1851 година от Георг V. По време на Австро-пруската война през 1866 година Хановер, както и останалите членове на Германската конфедерация, се опитва да запази неутралитет, но Прусия приема обявената мобилизация за враждебно действие и на 20 септември анексира кралството.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]