Красавицата и звярът (филм, 1946)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За други значения на Красавицата и звярът вижте Красавицата и звярът (пояснение)

Красавицата и звярът
La Belle et la bête
Режисьор Жан Кокто
Продукция Франция, Люксембург
Сценарий Жан Кокто
В ролите Жан Маре, Жозет Дей, Мишел Оклер
Музика Жорж Орик
Премиера септември 1946
Времетраене 96 мин
Език френски
Външни препратки
IMDb

„Красавицата и звярът“ е френски черно-бял филм от 1946 г., направен по едноименната приказка. Режисьор на филма е Жан Кокто. Участват Жозет Дей в ролята на Красавицата и Жан Маре, който изпълнява три роли, включително и тази на Звяра.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Беден търговец има три дъщери и син. По-големите сестри се държат зле с най-малката Бел (на френски: Belle - красавица). Един ден търговецът се загубва в гората и попада в странен замък. Откъсва от градината една роза за Бел и с тази постъпка предизвиква гнева на собственика на замъка - ужасен Звяр, който притежава магически сили. Звярът осъжда търговеца на смърт, освен ако не получи някоя от дъщерите му за жена. Бел решава да се пожертва, за да спаси баща си. Заживявайки в замъка, тя открива, че в действителност Звярът не е толкова безчовечен и жесток, колкото изглежда.

В тази версия на популярната приказка е представена допълнителна сюжетна линия, включваща Авенан (Avenant), изигран от Жан Маре, който иска да спечели Бел и се съюзява с нейните сестри и брат. Те се готвят да убият Звяра и да заграбят богатствата му. Според плана сестрите трябва да попречат на Бел, прибрала се за известно време вкъщи, да се върне в двореца на Звяра. В това време Авенан отива до замъка и влиза в магическия павилион - източник на силата на Звяра, но мястото е охранявано от статуята на римската богиня Диана. Нейната стрела пронизва недобронамерения гост и го превръща в звяр. В същото време се разваля магията над истинския Звяр. Когато идва на себе си, той се превръща в човек с красивите черти на Авенан, но без неговите недостатъци.

Край на разкриващата сюжета част.

Отзвук[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е считан за един от най-добрите в жанра за всички времена.[1] Вероятно образът на Авенан е вдъхновил създаването на образа на Гастон в анимационната адаптация на Дисни от 1991 г.

Американската певица и текстописец Стиви Никс пише своята балада „Красавицата и Звяра“ през 1983 г., след като гледа филма за втори път.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Steegmuller, Francis. Рецензия. // Criterion Collection. Посетен на 2008-04-08. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]