Красен (област Русе)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Красен (Област Добрич).

Красен
Общи данни
Население 625 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 30,858 km²
Надм. височина 56 m
Пощ. код 7075
Тел. код 08152
МПС код Р
ЕКАТТЕ 39520
Администрация
Държава България
Област Русе
Община
   - кмет
Иваново
Георги Миланов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Красен
Йорданка Чурова
(ГЕРБ)

Красен е село в Северна България. То се намира в община Иваново, област Русе.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Красен се намира на 16 км южно от гр. Русе. Близки села от изток Щръклево, на запад Божичен и на северозапад Басарбово. В селото има много забележителности, които могат да се видят.

В началото си селото е възникнало на югозапад от сегашното си местоположение и с течение на годините постепенно се е премествало, докато достига сегашната си територия. През земите на Красен е преминавал пътя от Търново, през Червен към Дунава. Днес Красен е разположен в центъра на националния природен парк Русенски Лом.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Красен има богата история. Има следи от тракийска дейност още от античността. Има няколко известни тракийски жертвеника, вдълбани в скалите. По-късно селището е било под контрола на Византия. Бурно развитие и разцвет търпи по време на Второто Българско Царство. Развива се християнството, изграждат се скални църкви, останки от които могат да бъдат открити и до днес, а в Иваново могат да бъдат разгледани и запазените до днес.

За името на селото съществуват множество легенди. Най-близо до истината е историята за съществуването на човек, наричан Дяда Красан, който е управлявал селището в зората на неговото създаване.

Село Красен е известено с ка­мен­ни­те си кариери. Варовикът е из­пол­з­ван от ве­ко­ве като строителен материал. Много сгради в гра­до­ве­те са об­ли­цо­ва­ни с ка­мен­ни плочи, из­ря­за­ни от ска­ли­те край селото. В из­кус­т­ве­ни­те га­ле­рии по-късно започва про­из­вод­с­т­во­то на кул­ти­ви­ра­ни гъби и е пос­т­ро­ен гъ­бо­за­вод за тяхната преработка, който впоследствие е затворен.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на с. Красен са християни.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В се­ло­то се на­ми­ра ед­на от най-ста­ри­те цър­к­ви сред се­ла­та от Поломието, пос­т­ро­ена ве­ро­ят­но през 17 век, която е вко­па­на в земята. Тя и днес се из­пол­з­ва за богослужения. През 1942 г. до нея е пос­т­ро­ена нова църква, която през 1968 г. се саморазрушава.

Традиции[редактиране | редактиране на кода]

Традиционният събор на селото е винаги през първата събота на месец септември. Фестивалът на гъбата пък е през последната събота на месец май и събира хора от близките селища, за да се насладят на ястия, приготвени с основна съставка гъби.