Крастави жаби (род)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крастави жаби
Оранжева жаба (I. periglenes)
Оранжева жаба (I. periglenes)
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Безопашати земноводни (Anura)
семейство:Крастави жаби (Bufonidae)
род:Крастави жаби (Bufo)
Научно наименование
Laurenti, 1768 г.
Крастави жаби в Общомедия
[ редактиране ]

Краставите жаби (Bufo) са голям род, включващ повече от 250 вида сухоземни жаби от семейство Крастави жаби (Bufonidae). Видовете от рода са много разнообразни, което може да доведе до разделянето му на няколко отделни рода.

Представителите на род Крастави жаби са разпространени в почти целия свят, като могат да живеят и при много неблагоприятни условия. Те не се срещат само в Арктика, Антарктика, Австралия (с изключение на пренесената от хората Bufo marinus), Нова Гвинея и съседните острови.

В България се срещат два вида – кафява крастава жаба (Bufo bufo) и зелена крастава жаба (Bufo viridis), които са лесно различими, поради различното си оцветяване.

Краставите жаби имат масивно тяло и къси крака, което ги прави лоши скачачи. Както всички представители на семейство Bufonidae, те нямат опашка и зъби, а зениците им са хоризонтални. Сухата им кожа е дебела и покрита с брадавици.

Зад очите на краставите жаби се намира брадавичеста структура (паратоидни жлези), която ги отличават от останалите безопашати земноводни. Жлезите отделят гъста бяла отровна течност, съдържаща буфотоксин. Това е защитен механизъм срещу хищници. Някои видове, като Bufo marinus, могат напълно да парализират или да убият дребни животни, но в същото време някои животни могат да ядат крастави жаби без неблагоприятни последици. При хората въздействието на отровата е болезнено подуване по кожата.

Краставите жаби могат и да издуват тялото си, когато се чувстват застрашени. Мъжките обикновено са по-дребни от женските.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bufo“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.