Креватна дървеница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Креватна дървеница
Cimex lectularius.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Hemiptera Полутвърдокрили
семейство: Cimicidae Паразитни дървеници
род: Cimex
вид: Cimex
lectularius
Креватна
дървеница
Научно наименование
Уикивидове Cimex lectularius
Linnaeus, 1758 г.
Креватна дървеница в Общомедия

Креватната дървеница (Cimex lectularius) е вид кръвосмучещо насекомо от семейство Паразитни дървеници. Среща се по цял свят, включително България.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото е около 8 mm.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Креватната дървеница се среща на всички континенти с изключение на Антарктида. Живее при умерени и тропически климатични условия по цял свят и е известна от древни времена. Температурата е важен фактор за нейното оцеляване, тъй като за нормалното протичане на излюпването, развитието на нимфата и живота на възрастния индивид е необходима температура от 13 – 15 °C.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Когато не се храни, креватната дървеница се крие в дупки и пукнатини или други защитени места в къщи, курници или гълъбарници. Излиза само на сухи и грапави повърхности (напр. дърво, хартия, камък, мазилка, метал или плат). Отбягва влажни повърхности. Обикаля хаотично, прави големи паузи при придвижване от едно място до друго. Креватната дървеница има специфична миризма, която се усеща само отблизо.

Паразитира главно по хората, но също така и по прилепи, кокошки, гълъби, други птици и копитни животни. Когато не се храни, дървеницата обикновено стои в гнездото си или в цепнатини в стаите или курниците. Избягва светлината, но когато е гладна, се храни и през деня.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките могат да се размножават с една или повече женски няколко пъти на ден. Мъжките, които са гладували повече от две седмици, не се чифтосват, а женските, които скоро не са се хранили, не са готови за чифтосване. Мъжките пробиват телесната стена на женските и вкарват спермата си в корема им. Яйцето е асиметрично и има розови петна.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-ефикасните методи за унищожаването на дървеници е използването на ДДТ. Препаратът е забранен през 80-те години на XX век.

Също е ефективен начин за борба с тях е разтвор перметрина, които трябва да се справят местообитания на вредители.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]