Креватна дървеница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Креватна дървеница
Cimex lectularius.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Hemiptera Полутвърдокрили
семейство: Cimicidae Паразитни дървеници
род: Cimex
вид: Cimex
lectularius
Креватна
дървеница
Научно наименование
Уикивидове Cimex lectularius
креватна дървеница в Общомедия

Креватната дървеница (Cimex lectularius) е космополитен вид кръвосмучещо насекомо от семейство Паразитни дървеници. Среща се в България.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото е около 8 mm.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Среща се на всички континенти с изключение на Антарктида. Не е разпространена в големи части от Източна Азия, тъй като мъжките индивиди от вида Cimex са се размножавали с женски креватни дървеници.

Живее при умерени и тропически климатични условия по цял свят и е известна от древни времена. Температурата е важен фактор за тяхното оцеляване, тъй като за нормалното протичане на излюпването, развитието на нимфата и живота на възрастния индивид е необходима температура от 13-15°C.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Когато не се храни, креватната дървеница се крие в дупки и пукнатини или други защитени места вкъщи, курници или гълъбарници. Излизат на повърхността само когато тя е суха и грапава (напр. дърво, хартия,камък, мазилка, метал или плат). Отбягват влажни повърхности. Обикалят безцелно и хаотично, правят големи паузи при придвижване от точка до точка. Креватната дървеница има специфична миризма, която се усеща само когато тя е в близост.

Паразитира главно по хората, но също така и по прилепи, кокошки, гълъби, други птици и копитни животни. Отначало основен източник на храна за креватната дървеница били прилепите. Когато не се хранят с гостоприемника си, те обикновено стоят в гнездата си или в цепнатини в стаите или курниците. Обикновено реагират отрицателно на светлина, но когато са гладни, креватните дървеници се хранят и през деня.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките могат да се размножават с една или повече женски повече от веднъж на ден. Мъжките, които са гладували повече от 2 седмици, не се чифтосват, а женските, които скоро не са се хранили, не са готови за чифтосване. Мъжките пробиват телесната стена на женските и вкарват спермата си в корема им̀. Формата на яйцето е асиметрична и то има розови петна.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-ефикасните методи за унищожаването и ̀е използването на ДДТ, но този препарат е забранен през 80-те години на 20 век.