Крейг край реката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крейг край реката
Craig of the Creek
Лого на Крейг край реката
ЖанрПриключенски жанр
Комедия
Създател(и)Мат Бърнет
Бен Левин
АктьориФилип Соломон
Майкъл Кроунър
Ноуел Уелс
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди160
Продукция
Времетраене11 минути
Разпространение
ТВ каналКартуун Нетуърк
Картина1080i (16: 9 HDTV)
Излъчване30 март 2018 г.

(в САЩ)

15 октомври 2018 г. (в България)
Страница в IMDb

„Крейг край реката“ е американски анимационен сериал излъчван по Картун Нетуърк, създаден от Мат Бърнет и Бен Левин. Преди да създадат своя собствена анимация, те са работили като редактори и сценаристи на „Стивън Вселенски“ и като сценаристи на „Игра на ниво“. Анимацията има четири сезона, всеки с по четиредесет 11-минутни епизода.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Предаването следва живота на младо чернокожо момче на име Крейг Уилямс и двамата му приятели Келси и Джон Пол „Джей Пи“. Всеки епизод представя техните приключения в див район край предградието им. Той е известен като Поречието – един утопичен детски свят. В него племена от деца властват над трите крепости и вело-рампите, съставяйки едно своеобразно детско общество. То е фантастична част от гората, където се събират децата от целия квартал. Там, където те са далеч от възрастните и ежедневните им отговорности, малките могат да намерят магия и вдъхновение. Откриват ги най-вече във фантазиите, на които се отдават, за да запълват времето си.

Крейг, Келси и Джей Пи не са само най-добри приятели, те са членове на весела комбина, чиято главна цел е да остави своя белег в Поречието и в съзнанието на своите връстници, които съставят детското общество в гората. Приключенията на триото ги отвеждат в най-различни непознати области, а Поречието може да бъде чудно, а понякога и ужасяващо място, което има способността да създава безценни детски спомени.

Сюжетът и фонът на историята в „Крейг край реката“ напомнят на зрителите да не забравят за природата, по един много привлекателен начин. Светът, който поредицата представя, е съставен от всички забавни и странни части на това да си дете от Източното крайбрежие.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Крейг Уилямс е умно 10-годишно момче и развиващ се изследовател и строител. Той обича да се впуска в най-различни приключения в Поречието, заедно със своите приятели Келси и Джей Пи. Той е естествен лидер и винаги се опитва да помогне на другите деца от Поречието ако те имат нужда. Поставил си е за задача да картографира всяко дърво и камъче край реката. Крейг също така ходи на уроци по математика за напреднали.
  • Келси Берн е 8-годишно рижавокосо момиче, една от най-добрите приятелки на Крейг. Тя винаги носи наметало и има домашен любимец папагал (който тя определя като сокол) наречен Мортимър, който я придружава навсякъде. Тя се определя като „войн по душа“ и винаги е настроена приключенски. Келси винаги е много драматична, което може би се дължи на обичта ѝ към фентъзи романи. Тя живее сама с баща си, който е вдовец. По-късно в анимацията е разкрито че Келси е еврейка.
  • Джон Пол „Джей Пи“ е високо 13-годишно момче, един от най-добрите приятели на Крейг. Той носи хокейен пуловер, който му е прекалено голям. Макар и не много умен и сръчен, Джей Пи има богата фантазия и винаги е мил с другите. Той е определян като „шестокласник с душа на първокласник“. Той никога не се вълнува какво говорят другите за него.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Серийната премиерата в САЩ е на 30 март 2018 г. по Картуун Нетуърк. В Канада, тя започва да се излъчва на 3 май 2018 г. по Телетуун. Започва излъчването си в Австралия на 3 август 2018 г. и в Обединеното кралство и Ирландия на 1 октомври 2018 г.

В САЩ втори сезон започва на 18 март 2019 г. и приключва на 11 юни 2020 г. Трети сезон започва на 21 юни 2020 г. и приключва на 2 юли 2020 г.

„Крейг край реката“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва да се излъчва на 15 октомври 2018 г. по Cartoon Network.

Озвучаващи артисти
Роля Изпълнител
Крейг Тихомира Темелкова
Джей Пи Борис Кашев
Келси Симона Стоянова
Джесика Татяна Етимова
Тод Константин Лунгов
Сотир Мелев
Дейвид Живко Джуранов
Други гласове Неда Спасова
Симеон Дамянов
Екип
Обработка студио „Про Филмс“
Режисьор на дублажа Сотир Мелев
Преводачи Цветелина Петкова
Дара Цветкова
Елица Вите

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Вижте: Списък с епизоди на Крейг край реката

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]