Кремена Станчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кремена Станчева
българска народна певица
Родена: 21 октомври 1941 г.
Починала: 8 март 2013 г. (71 г.)
София


Кремена Станчева е българска народна певица, известна изпълнителка на шопски народни песни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кремена Станчева започва да пее пред публика още като дете, а през 1960 година, преди да навърши 20 години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. Кариерата ѝ продължава в световно-известния хор „Мистерията на българските гласове“ повече от 50 години. Има висше икономическо образование.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кремена Станчева е известна с дуетите си с Василка Андонова, сред които „Мало село“, „Леле свашке“, „Ерген деда“, „Пий момче вино“, "Момче дава злато за девойка", "Пушка пукна". Пеенето им се отличава с неповторимо сливане на гласовете, спятост, звучност и невероятно майсторство, особено при изпълнение на бавните жътварски песни. През 1975 година песента на Кремена Станчева и Василка Андонова „Ветър вее“ получава голямата награда на конкурса „Приз Братислава“. Двете певици са отличени и на конкурса „Ой, Дунаве, плаве“. Кремена Станчева има издаден компактдиск и участие в много филми и предавания на БНТ. Носителка е на орден „Кирил и Методий“. По повод нейната 45 годишна творческа дейност е отличена с престижната награда „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Заедно с Василка Андонова и Надежда Хвойнева създават вокално трио „Гергана“. С триото изнасят много концерти в България и по света, правят записи за фонда на Българското национално радио.

Дълги години певицата ръководи детски вокални групи за народно пеене, майсторски клас по народно пеене в НБУ и курсове по народно пеене в България и САЩ. Ученици на Станчева са Даниел Спасов и Милен Иванов.

Едни от най-добрите песни от богатия репертоар на Кремена Станчева са включени в компактдиска „Глас от мистерията“ (изд. ЗЕН Електроникс). Голяма част от тях са в дует с Василка Андонова, има песни с трио „Гергана“ и с „Мистерията на българските гласове“.

Кремена Станчева умира на 8 март 2013 година в София.През 2014 година е публикувана докторската дисертация на Виктория Христова "Творчески постижения на Кремена Станчева и Мистерията на българските гласове".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]