Кремона - България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кремона – България
Седалище Flag of Bulgaria.svg КазанлъкБългария
Продукти Струнни инструменти
Годишни приходи 2,91 млн. лв.
Чиста печалба 0,00 млн. лв.
Сума на баланса 2,36 млн. лв.
Собственик Валентин Димчев
Уебсайт kremona.com
Bulgaria Stara Zagora Province relief location map.jpg
42.6179° с. ш. 25.3729° и. д.
Местонахождение в България Област Стара Загора

„Кремона – България“ ЕООД е български производител на струнни музикални инструменти, главно китари.

Началото на фабриката тръгва от лютиерското ателие „Кремона", създадено от Димитър Георгиев и неговите 2 братя. От основаването си през 1924 г. фирмата се занимава с производството на струнни музикални инструменти, като през последните 5 – 6 години се специализира основно в производството на среден майсторски клас класически китари и щрайхови инструменти – цигулки, виоли, виолончела и контрабаси.

85-годишния си юбилей през 2009 г. лютиерите от „Кремона" отбелязват с пускането на уникална серия от 85 класически китари с материали от щрайховото производство. За тях се използва балкански явор, който е сушен в продължение на 10 години, капаците са от стара смърчова дървесина от Алпите. Техниката на изработване на инструментите, ваденето на жили също е заимствана от щрайховото производство. Всеки инструмент от тази лимитирана серия има пореден номер, записан върху специална плочка, и е предназначен за колекционери.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Известната певица Елвира Георгиева е внучка на единия от основателите на фабрика „Кремона“ – Димитър Георгиев. Майката на Елвира – Ефимия Георгиева произнася слово по време на церемонията за откриване паметника на Димитър Георгиев в двора на фабрика „Кремона“ на 25 септември 2014 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия България, том 3, 1982 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България